Glasgow'n ilmastokokoukseen saapuu 30 000 osallistujan lisäksi jopa 100 000 aktivistia." /> Glasgow'n ilmastokokoukseen saapuu 30 000 osallistujan lisäksi jopa 100 000 aktivistia." />

YLE


GLASGOW Greenpeace, Elokapina, Greta Thunbergin Fridays for Future. Glasgow'ssa on valinnanvaraa ilmastoaktivistien ryhmistä.

Välillä protestit ovat pysäyttäneet kaupungin. Jopa kaupungin halkaisevan Clyde-joen kävelysillat on laitettu ajoittain mielenosoitusten vuoksi kiinni.

Greenpeace -järjestön Rainbow Warrior -aluksen kyydissä Glasgow'hun saapunut meksikolainen Maria Reyes pitää kuitenkin protesteja välttämättöminä.

- Päättäjät puhuvat loputtomasti, mutta toimet eivät etene. Kansalaisjärjestöjä tarvitaan paineen luomiseksi, jotta ilmaston lämpeneminen ei kiihtyisi katastrofaaliseksi.

Huoli kehitysmaiden kohtalosta on kova

Maria Reyes on osa ryhmää, joka saapui kokoukseen ilmastonmuutoksesta pahimmin kärsivistä maista. Tuoreen tutkimuksen mukaan yhden asteen ilmaston lämpeneminen tekee elinolot kelvottomaksi miljardille ihmisille.

Glasgowissa mielenosoittajia oli tiistaina pitämässä kurissa iso joukko poliiseja. Kyltissä lukeekin: Montako poliisi tarvitaan pidättämään ilmastokaaos?
Glasgowissa mielenosoittajia oli tiistaina pitämässä kurissa iso joukko poliiseja. Kyltissä lukeekin: Montako poliisi tarvitaan pidättämään ilmastokaaos?Robert Perry / EPA / AOP

Farzana Faruk Jhumu matkusti kokoukseen Bangladeshistä.

- Kokouksessa vuotta 2050 pidetään hiilidioksidipäästöjen nollatason tavoitteena. Me tulemme alueilta, jotka ovat saattaneet kadota mereen tuohon päivämäärään mennessä.

Kokouksessa on tehty läpimurtoja. Esimerkiksi YK:n metsäjulistus, johon myös Brasilia saatiin mukaan. Intiakin loi hiilineutraliustavoitteen, mutta se on vasta vuodessa 2070.

Tähän saakka saavutetut päätökset eivät tuo toivoa Farzana Faruk Jhumulle.

- Intian tavoitteen pitäisi olla vuodessa 2030, sillä maa kärsii ilmaston lämpenemisestä itsekin. En ymmärrä, kuinka tällaiset lupaukset voidaan hyväksyä.

Nuoret aktivistit vaativat nopeita toimia

Monet YK:n ilmastokokouksien veteraanit korostavat sitä, että asiat kyllä etenevät - mutta hitaasti, sillä koko maailmaa on vaikea saada mukaan.

Greenpeacen ilmastoaktivistit osoittivat Glasgow'ssa mieltään maanantaina. Farzana Faruk puhuu, Maria Reyes seisoo oikealla.
Greenpeacen ilmastoaktivistit osoittivat Glasgow'ssa mieltään maanantaina. Farzana Faruk Jhumu puhuu, Maria Reyes seisoo oikealla.Jeremy Sutton-Hibbert / Greenpeace

Nuoret aktivistit vaativat kuitenkin nopeaa murrosta asteittaisten toimien sijaan.

- Meillä ei ole aikaa. Hallitusten täytyy toteuttaa lupauksensa ja maiden tulee vaatia toisiltaan toimien täytäntöönpanoa, namibialainen Jakapita Faith Kandanga sanoo.

Nuorten aktivistien joukko ei ole menettänyt toivoaan. He katsovat kuitenkin, että ilmastotoimien liikevoima tulee muulta kuin maiden johtajien parista.

- Uskon, että ilmastotoimissa mennään eteenpäin. Mutta se on kansalaisyhteiskunnan ja aktivistien ansiota, Maria Reyes kuvailee.

Glasgow'hun odotetaan ilmastokokouksen aikana 50 000 - 100 000 aktivistia. Lauantaina on vuorossa useiden protestiorganisaatioiden yhteinen suurmielenosoitus.

Lue lisää:

Tuoreimmat uutiset Glasgow'n ilmastonmuutoskokouksesta

Hiilellä grillaus on kielletty, hiilivoimalaa ei - kiinalainen Yunchengin kaupunki elää hiilestä, mutta nyt sitä puhdistetaan päästöistä kovin ottein

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: "G20-maiden sopimus merkittävä käännekohta"

Toimittajalta: Ilmastovaroituksia kuunnellaan nyt herkemmin korvin, mutta veikö pandemia toimintakyvyn? Glasgow'n ilmastokokous alkaa ristiriitaisin odotuksin

Hautaako Kiina 1,5 asteen tavoitteen? Lue tästä 5 tärkeintä pointtia tänään alkavasta Glasgow'n ilmastokokouksesta

mercredi 3 novembre 2021 21:04:52 Categories: YK:n ilmastokokous YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.