Ilta Sanoma

Kymmenen ensimmäistä sairauslomapäivää kokonaan työantajan piikkiin on sementoitu pala työmarkkinajärjestelmää.

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen ehdotti sairauslomajärjestelmän muuttamista - Akava, STTK ja Akava torppasivat idean jo lähtötelineisiin.

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen ehdotti sairauslomajärjestelmän muuttamista - Akava, STTK ja Akava torppasivat idean jo lähtötelineisiin. Kuva: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA, EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA, MILLA TAKALA/LEHTIKUVA

Palkansaajajärjestöt eivät innostu lainkaan sairauslomajärjestelmän muuttamisesta.

Suomen Yrittäjät esitti muutosta kymmeneen ensimmäiseen sairauslomapäivään.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuva: Vesa Moilanen

- Totta kai isolla työnantajalla riskinjako on toisenlainen kuin pienellä työnantajalla, mutta palkansaajan asema pitäisi pystyä turvaamaan samanlaisena yrityskoosta riippumatta. Ei meillä ole haluja palkansaajille lisää maksuja tästä ottaa vastattavaksi, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi.

Työantajat maksavat nykyisin kokonaan sen, että työntekijät voivat sairastaa täydellä palkalla kymmenen päivää.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitti eilen IS:ssa, että pelkästään työantajien piikkiin menevien sairauslomapäivien määrä pitäisi lyhentää kymmenestä kolmeen.

Yrittäjät pitävät järjestelmää epäreiluna, koska työntekijöiden sairauslomien kaksi ensimmäistä viikkoa menee kokonaan heidän pussistaan.

Lue lisää: Sairausloman kymmenen ensimmäistä päivää maksaa aina työnantaja - Mikael Pentikäinen: "Huutava vääryys"

Ay-liike pitää hyvänä, että sairauslomien kymmenen ensimmäisen päivän kulut kuittaa aina työnantaja.

- Tämä järjestelmä on toimiva, Akavan työmarkkinajohtaja Katariina Murto sanoi.

- Emme näe tarvetta muuttaa järjestelmää, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi.

- Ei ole tarpeen lähteä vallinnutta tasapainoa lähteä muuttamaan. Emme ole valmiit ottamaan tällaista kustannusta itsellemme. Ei meillä ole halua siirtää kustannuspainetta vakuutusmaksujen piiriin, joka valuisi palkansaajien itsensä maksettavaksi, SAK:n Eloranta säesti.

Suomen Yrittäjät haluaisi lyhentää kokonaan työnantajan piikkiin menevän sairausloman kymmenestä päivästä kolmeen päivään.

Työnantajan piikin loputtua sairauslomakorvauksesta huolehtivat joko työnantajat ja työntekijät puoliksi tai Kela kokonaan.

Suurimmassa osassa työehtosopimuksia kymmenen ensimmäisen sairauslomapäivän jälkeen työnantajat ja työntekijät maksavat puoliksi täyttä palkkaa sairauslomalaiselle ennen Kelan päivärahoille putoamista. Sopimuksesta riippuen täyden palkan maksu jatkuu muutamista viikoista muutamaan kuukauteen.

Jos työnantajien kokonaan maksamat sairauslomapäivät supistuisivat kymmenestä kolmeen, se tarkoittaisi työttömyysvakuutusmaksujen nostamista tai sairauslomalaiselle seitsemän päivää nopeampaa putoamista täydeltä palkalta Kelan päivärahoille.

Palkansaajakeskusjärjestöt eivät maksajiksi halua.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Kuva: Vesa Moilanen

- Suhtaudumme Yrittäjien ehdotukseen kielteisesti. Tämä jatkaa Suomen Yrittäjien johdonmukaisella linjalla. Linja näyttää olevan, että työmarkkinoiden heikomman osapuolen oikeuksien karsintaa halutaan jatkossa harjoittaa, STTK:n Palola sanoi.

- Emme kyllä kannata. Ei pidetä missään nimessä pidetä hyvänä tällaista suuntausta. Tässä halutaan siirtää kustannuksia pois yrityksiltä. Työehtosopimuksissa on sovittu huomattavasti pitempiä palkallisia sairauspäiviä, tässä ehdotus tarkoittaisi sairausvakuutusmaksujen nousuja, Akavan Murto kertoi.

Murron mielestä työantajien kannattaisi mieluummin panostaa työhyvinvointiin sairauslomien vähentämiseksi.

Akavan työmarkkinajohtaja Katariina Murto.

Akavan työmarkkinajohtaja Katariina Murto. Kuva: Lehtikuva

- Työnantajan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että he panostaisivat työntekijöiden työkyvyn ylläpitoon ja työhyvinvointiin, ja työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyyn. Eikä valuttaa kustannuksia yhteiskunnalle ja ajaa sairausvakuutusmaksujen nousua, Murto sanoi.

Sairauslomajärjestelmä on ollut pyhä asia, siitä ei ole edes käyty neuvotteluja työmarkkinapöydissä.

- Ei ole ollut työantajien intressissä. Työttömyysvakuutusmaksu sovitaan vuosittain. Työttömyysturvan karenssipäivät, lomakorvausten jaksotukset ynnä muut - niitä hallitukset ovat työllisyystoiminaan käyneet ropeloimassa aika tiiviiseen tahtiin eteen ja taaksepäin, SAK:n Eloranta muisteli.

- Sairauslomapäivien omavastuuaika ei ole tullut hallitusten taholta, eikä se ole työmarkkinajärjestöjen keskinäisissä keskusteluissa noussut aiheeksi, Eloranta jatkoi.

Ilta Sanoma
mercredi 3 novembre 2021 20:45:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.