Ilta Sanoma

Tapon yritys tapahtui pariskunnan kotona Espoossa tämän vuoden helmikuussa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan nainen syyllistyi tapon yritykseen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan nainen syyllistyi tapon yritykseen. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin hiljattain rikosta, joka sai harvinaisia piirteitä. Miehensä tapon yritykseen syyllistynyt nainen ei joudu vankilaan tai tahdosta riippumattomaan hoitoon. Hän ei joudu myöskään korvausvastuuseen.

Tapon yritys tapahtui pariskunnan kotona Espoossa tämän vuoden helmikuussa.

Sängyssä nukkunut mies heräsi, kun nainen tuli vierelle. Jutustelun jälkeen nainen iski miestä keittiöveitsellä kaulaan ja sen jälkeen kylkeen. Naisella oli keittiöveitsi kummassakin kädessä.

Pariskunta kamppaili, ja mies pyrki karkuun. Mies onnistui soittamaan hätäkeskukseen. Kun poliisit saapuivat, nainen roikkui miehen selässä. Poliisit saivat naisen irti miehestä etälamautinta käyttämällä.

Nainen oli masentunut, ja hän oli puhunut myös itsemurhasta. Mies oli yrittänyt hankkia naiselle apua tekoa edeltävänä päivänä. Oikeus piti perusteltuna, että naisen mielentila tutkitaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja mielentilatutkimuksen suorittanut oikeuspsykiatrian erikoislääkäri päätyivät mielentila-arviossa eri lopputulemaan. THL:n mielestä nainen oli syyntakeeton, erikoislääkärin mielestä alentuneesti syyntakeinen.

Oikeus päätyi THL:n kannalle.

Naisella oli tapahtumien aikaan psykoositasoinen mielisairaus, jonka takia hän oli menettänyt käyttäytymisen hallintansa.

Oikeuden mukaan nainen ei teonaikaisen syyntakeettomuutensa takia ymmärtänyt tekoaan.

Syyntakeettomuuden takia naista ei voida tuomita rikoksesta rangaistukseen. Lähes poikkeuksetta syyntakeettomana rikoksen tehneet passitetaan tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Tällä kertaa näin ei kuitenkaan käynyt. Naisella ei ole enää sellaista sairautta, joka vaatisi tahdonvastaista hoitoa. Oikeus vapautti naisen vankeudesta.

- Mielentilatutkimuksen ja mielentilalausunnon mukaan (nainen) ei ole mielenterveyslain 17 §:n 1 momentissa tarkoitetun tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa, käräjäoikeus kirjoitti.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden viime kuun lopulla antama tuomio on lainvoimainen.

Ilta Sanoma
mercredi 3 novembre 2021 13:56:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.