Ilta Sanoma

Tutkimustulos ei silti kumoa pähkinöiden muita terveyshyötyjä - osana terveellistä ruokavaliota ne voivat pienentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, antioksidantteja ja kuituja, mutta syövän ehkäisyyn niistä ei ole tuoreen tutkimuksen mukaan apua.

Pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, antioksidantteja ja kuituja, mutta syövän ehkäisyyn niistä ei ole tuoreen tutkimuksen mukaan apua. Kuva: Colourbox

Pähkinät ovat monella tapaa hyväksi terveydelle, mutta syövän välttämisessä ne eivät auta. Tiedot käyvät ilmi American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren seurantatutkimuksen aineistoja, jotka yhteensä koostuivat 180?000 naisen ja 46?000 miehen terveystiedoista. Ruokavalioista kyseltiin tutkimuksen alussa ja 2-4 vuoden välein monikymmenvuotisen seurannan ajan.

Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 45?000 syöpää, mutta tapauksia oli yhtä lailla riippumatta siitä, kuinka paljon tai mitä pähkinöitä potilaan ruokavaliossa oli. Yhteyksiä ei näkynyt edes potilailla, jotka söivät pähkinöitä melkein päivittäin.

Vaikka suotuisia syöpävaikutuksia ei tässä tutkimuksessa havaittu, tulokset eivät kumoa pähkinöiden muita hyötyjä. Pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, antioksidantteja ja kuituja, mitkä osana muutenkin terveellistä ruokavaliota voivat pienentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Ilta Sanoma
mercredi 3 novembre 2021 10:54:00 Categories: Ilta Sanoma Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.