Ilta Sanoma

Emmanuel Macronin ja Boris Johnsonin kiistassa on pelissä enemmän kuin näyttää, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Ranskalaisten Le Havren satamaan pakottama brittialus on kiistan keskiössä.

Ranskalaisten Le Havren satamaan pakottama brittialus on kiistan keskiössä. Kuva: Reuters

Kun pikkupoika rikkoo rannalla toisen hiekkalinnan, kosto on hirveä. Ensin tuijotetaan vihaisena ja sitten saavat käpylehmät kyytiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron räpäytti maanantaina ensimmäisenä silmiään tuijotuskisassa Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Kiista koskee kalastusoikeuksia.

Ranska uhkasi aiemmin estää tiistaista eteenpäin brittiläisiä kalastusaluksia purkamasta saalistaan maan satamiin. Kiusaa aiottiin tehdä myös brittituotteiden tulli- ja hygieniatarkastuksia. Myös brittien hallitsemien Kanaalisaarten energiahuolto Ranskasta uhkasi kallistua.

Maanantaina Macron ilmoitti, että ei sittenkään vielä halua häiritä neuvotteluja pakotteilla. Ne olisivat voineet sotkea muutkin EU-maat kiistaan.

Se olisi näyttänyt huonolta juuri, kun Britanniaan kuuluvassa Skotlannissa käydään ilmastoneuvotteluja, joiden tarkoituksena olisi ratkaista maailman kohtalo.

Tiistaina Reuters kertoi, että Ranska piti yhä Le Havren satamassa sitten aiemmin pakottamaansa brittiläistä kalastusalusta Cornelis Gert Jania. Britit luulivat, että se oli jo vapautettu.

Kiista koskee vain pientä osaa entisten merimahtien kalastuslaivastoista. Sen juurten epäillään olevan ihan maapallon toisella puolella.

Muutama viikko sitten Ranska raivostui, kun Australia rikkoi sopimuksen ostaa sukellusveneitä maasta. Sen sijaan australialaiset rakentavat ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Britannian ja Kiinan kanssa.

Pari päivää sitten Roomassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyyteli Macronilta anteeksi tahditonta toimintaa asiassa. Ainakaan Australian pääministerille Scott Morrisonille Macron ei leppynyt. Macron antaa ymmärtää tämän valehdelleen.

Nato-kumppani ja ikiaikainen vihollinen Britannia voi edelleen myös saada osansa kiukusta.

Brexitissä brittikalastajat äänestivät innolla EU-eron puolesta kaikista seurauksista välittämättä. Johnsonin täytyy pitää heidän puoliaan.

Macron valmistautuu ensi vuoden presidentinvaaleihin, joissa hänen suurimpina vastuksinaan pidetään Marine Le Peniä ja muita kansalliskiihkoilijoita. Hänen pitää puolustaa ranskalaisia kalastajia.

Kanaalin ylitse normandialainen Vilhelm Valloittaja purjehti aikoinaan Englannin kimppuun. Satavuotisessa sodassa englantilaiset ylittivät sen toiseen suuntaan. Napoleonin kanaali pysäytti.

Merifarssin taustalla on siis sisäpolitiikkaa, maailmanpolitiikkaa ja runsaasti muinaista kaunaa.

Pikkupojat lätäkkönsä äärellä.

Ilta Sanoma
mardi 2 novembre 2021 21:58:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.