MTV

Konflikti on Israelille parempi kuin kahden valtion rauha, asiantuntija uskoo: "Tämän pitäisi näkyä suhtautumisessamme Israeliin"

MTV - logo MTV 17/05/2021 08:32:12 Ville Eklund
Pelastajat etsivät selviytyneitä Israelin ilmaiskuissa romahtaneen talon raunioista Gazassa 15.5.2021 © HAITHAM IMADPelastajat etsivät selviytyneitä Israelin ilmaiskuissa romahtaneen talon raunioista Gazassa 15.5.2021

Jälleen leimahtaneet levottomuudet Gazan palestiinalaisten ja Israelin välillä ovat osa vuosikymmeniä kestänyttä ratkaisematonta ongelmaa, kertovat Maailmanselittäjät Uutisaamussa.

Yksikönpäällikkö Riikka Eela ulkoministeriöstä katsoo, että nyt jälleen huonontunut tilanne on osa pidempää jatkumoa. Hänen mukaansa ongelmille ei ole näkyvissä loppua niin pitkään, kun alueen konfliktille ei ole saatu ratkaisua ja rauhaa.

Lue myös: Israel on tehnyt jälleen rajuja yöllisiä ilmaiskuja Gazaan - mahdollisista kuolonuhreista ei vielä tietoa

Professori: Nykykonflikti Israelille kahden valtion rauhaa parempi

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtisen mukaan kahteen valtioon tähtäävän rauhanprosessin kannalta on kuitenkin ongelmallista, että Israelilla ei näytä olevan aikomustakaan osallistua suunnitelmiin. Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola on samaa mieltä.

- Israelilla ei ole minkäännäköistä painetta tehdä minkäänlaisia merkittäviä muutoksia, koska nykyinen tilanne on sen kannalta hirveän paljon parempi kuin tilanne, jossa se joutuisi rauhan vuoksi luopumaan tärkeänä pitämistään alueista, Juusola toteaa.

Lue myös: Tästä on kyse Israelin ja Palestiinan konfliktissa: Juuret ovat syvällä historiassa - "Peruselementit estävät neuvotteluja"

Eela: Miehitysasia olisi ratkaistava kiireellä

Ulkoministeriön Eelan mukaan nyt tueksi tarvitaan kansainvälistä yhteisöä, jonka tulisi ottaa tehtävälistan kärkeen koko alueen ongelman ratkaisun, ei vain nykyisten tulipalojen sammuttamisen.

- Tämä on miehitysasia, joka pitäisi pystyä ratkaista kiireellisesti.

Juusolasta EU:ssa ollaan kiinni vanhoissa 1990-luvun malleissa, jossa osapuolet neuvottelisivat kahden valtion malleista ja Israelin miehitys alueella päättyisi. Tähän hän ei itse usko.

- Ei ole mitään merkkejä tämäntyyppisestä kehityksestä. Tämän pitäisi näkyä meidän suhtautumisessamme Israelin valtioon ja tämä on se suuri kysymys eurooppalaisessa keskustelussa, hän toteaa.

lundi 17 mai 2021 11:32:12 Categories: MTV

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.