Uusi Suomi

Ympäristöministeri tyrmää keskustan "oudon" väitteen: "Kyseessä ei ole vain nimenmuutos"

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 17/09/2020 13:42:50 Minna Karkkola
Ympäristöministeri. Krista Mikkonen (vihr). © Toimittanut Uusi SuomiYmpäristöministeri. Krista Mikkonen (vihr).

Ympäristöministeri Krista Mikkonen kommentoi päästökauppakompensaatiota, joka on hämmentänyt vihreiden ja keskustan erilaisten viestien takia.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) tyrmää keskustan tulkinnan siitä, että päästökauppakompensaatiosta luopumisessa olisi kyse vain nimenmuutoksesta.

Vihreiden ja keskustan edustajien viestintä päästökauppakompensaatiosta on herättänyt hämmennystä. Keskustan riveistä on väitetty, että tosiasiassa päästökauppakompensaatio jatkuu, vaikka hallitus totesi tiedotteessaan sen päättyvän nykymuotoisena.

Päästökauppakompensaation tilalle on tulossa teollisuuden sähköistämisen tuki.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vastasi Twitterissä myöntävästi kysymykseen siitä, onko nyt kyseessä vain nimenmuutos. Jo aiemmin vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö piti tulkintaa "outona".

LUE LISÄÄ: Hallituksen päätös hämmentää - Keskusta yllätti ilmastolinjausta juhlineet vihreät: "Outoa"

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtava tutkija Marita Laukkanen on arvioinut budjettiriihen ilmastopäätöksiä Twitterissä. Laukkasen mukaan päästökauppakompensaatiolla ei varsinaisesti ole yhteyttä päästöihin ja muutoksen päästövaikutukset riippuvat nyt siitä, miten uusi tuki muotoillaan.

Mikkonen vastaa Laukkaselle, joka ihmettelee Lintilän puheita.

"Kyseessä ei ole vain nimenmuutos. Tuen saaminen vaatii ilmastotekoja, esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen, päästövähennystoimia, fossiilisista luopuminen, prosessien sähköistäminen", Mikkonen tviittaa.

Tutkija Laukkanen on tyytyväinen vastaukseen.

"Hienoa! Noin muotoillulla ehdollisella tuella saatettaisiin ilmastopäästöjen vähentämisen lisäksi samalla parantaa tuottavuuskasvua ja pitkän aikavälin kilpailukykyä, mihin tuo nykyinen päästökauppakompensaatio ei ole pyrkinyt", Laukkanen tviittaa.

Tänään tiedotustilaisuudessa Mikkonen kertoi, että päästökauppakompensaatio on loppumassa niin, että viimeisen kerran sitä maksetaan ensi vuonna tämän vuoden perusteella. Mikkosen mukaan kompensaatio siitä ongelmallinen, että se on automaattinen korvaus sähkön käytöstä, eikä se ole kannustanut yhtiöitä uusiutumiseen.

Mikkosen mukaan hallitus luo nyt päästökauppakompensaation tilalle tuen, joka kannustaa teollisuutta uudistumaan ja löytämään vähähiilisiä ratkaisuja, jotka tukevat energiatehokkuutta ja sähköistämistä.

Mikkosen mukaan uudistukseen aiotaan käyttää rahaa EU:n elvytyspaketista. Tarkat summat eivät kuitenkaan ole vielä selvillä.

17. syyskuuta 2020 16:42:50 Categories: Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.