STT

Kuopion kouluiskun uhrit pitävät hyökkääjän katumusta täysin epäuskottavana - syyttäjän mukaan mies ymmärsi tekonsa vääryyden ja on ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää

STT - logoSTT 17/09/2020 12:36:44 STT
Kuopion kouluhyökkääjä menossa istuntosaliin oikeudenkäynnin alkamispäivänä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 8. syyskuuta. Lehtikuva / Akseli Muraja © LehtikuvaKuopion kouluhyökkääjä menossa istuntosaliin oikeudenkäynnin alkamispäivänä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 8. syyskuuta. Lehtikuva / Akseli Muraja

Maria Rosvall

Kuopion kouluhyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden ja pystyi säätelemään käytöstään tekohetkellä, syyttäjä sanoo. Syyttäjä Antti Kolehmainen otti kantaa tekijän mielentilaan loppulausunnossaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Kysymys tekijän mielentilasta on jutussa keskeinen. 25-vuotiaalle syytetylle tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana. Tutkimus ja sen tulokset ovat salaisia ja käräjäoikeus käsitteli niitä suljetuin ovin eilen.

- Syyntakeisuusasiaa käytiin eilen läpi, ja viittaan siihen, mitä olen mielentilakäsittelyn yhteydessä sanonut. Eilinen todistelu, mikä sen jälkeen otettiin vastaan, ei muuta syyttäjän kantaa millään tavalla, päinvastoin. Syyttäjän mukaan (syytetyllä) on ollut kyky säädellä käyttäytymistään ja hän on ymmärtänyt, mitä tekee, Kolehmainen sanoi.

Oikeuden arvio tutkimuksen tuloksista tulee julki vasta aikanaan annettavassa tuomiossa.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Puolustuksen mukaan mies oli tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen ja siksi hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus.

"Suunnitteli, punnitsi, harkitsi"

Mies ei poliisikuulusteluissa ilmaissut katumusta teostaan, mutta muutti oikeudenkäynnissä kertomustaan tältä osin. Uhrien avustajat eivät tähän usko.

- (Syytetty) on oikeudenkäynnin aikana kertonut katuvansa, mutta mikään hänen habituksessaan, kehon kielessään ei tue tätä tunnustusta -- hän ei ole ollut mielisairas, psykoottinen tai vajaamielinen. Hän on suunnitellut, punninnut ja harkinnut, sanoi kuolonuhrin äitiä edustava Valentina Schnider.

Samaa sanoi useampaa uhria edustava asianajaja Emilia Vuolle.

- (Syytetyn) katumus on täysin epäuskottavaa. Se ei ole ilmennyt kirjallisista todisteista eikä hänen omasta kuulemisestaan. Jos päädytään siihen, että hän oli alentuneesti syyntakeinen, hänet pitäisi silti tuomita elinkautiseen ottaen huomioon muun muassa hänen vaikuttimensa, syyllisyys sekä se, että todistelun perusteella ei ole pois suljettua, että tällaista voisi tapahtua uudelleen, Vuolle sanoi.

Asianajaja Tapio Olkkonen kiinnitti huomiota siihen, että syytetty ryhtyi puhumaan katumuksesta vasta mielentilatutkimuksen tekemisen jälkeen.

- Jos (syytetty) olisi mielentilatutkimuksessa kertonut katumuksesta ja sanonut tietävänsä tehneensä väärin, tulos olisi ollut toinen. Hän on muuttanut suhtautumista tekoonsa vasta tutkimustuloksen jälkeen, silloin kuulemma ruvennut katumaan. En ole kuitenkaan havainnut, että hän olisi pyytänyt anteeksi keneltäkään.

Miestä kuultiin oikeudessa maanantaina. Mies esiintyi salissa rauhallisesti ja ilmeettömänä ja vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Osa uhreista sai elinikäisiä vammoja

Surmansa saaneen 23-vuotiaan ukrainalaisnaisen lisäksi hyökkäyksessä haavoittui tai loukkaantui kymmenkunta ihmistä. Syyttäjän mukaan uhrien vammat huomioiden on ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää.

- Lääkärinlausunnot ja vammankuvaukset tukevat (syytetyn) kertomaa siitä, että hänen pyrkimyksensä oli todella tappaa ja tappaa mahdollisimman monta, syyttäjä Kolehmainen sanoi.

Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja, jotka paitsi haittaavat heidän loppuelämäänsä ovat myös jokapäiväinen muistutus tapahtuneesta, uhrien avustajat kertoivat loppulausunnoissaan. Monet uhreista kärsivät fyysisten vammojen lisäksi myös erilaisista psyykkisistä oireista, kuten ahdistuneisuudesta, pelkotiloista ja takaumista.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytetään murhan yrityksestä.

Oikeudenkäynti kouluhyökkäyksestä loppuu tänään. Käsittely kesti kahdeksan päivää. Tuomio syytetylle Joel Marinille annetaan myöhemmin. STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.

17. syyskuuta 2020 15:36:44 Categories: STT

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.