TT Nyhetsbyrån

Jägarna laddar för älgjakten

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 12/10/2019 23:12:00 TT
Jägarna laddar för älgjakten. © Foto: TTJägarna laddar för älgjakten.

I de norra delarna av Sverige började älgjakten redan i september - på måndag sätter den i gång i resten av Sverige.

- Det är en riktig hemvändarvecka för många, säger Johan Stedt från Svenska Jägareförbundet.

Samtidigt som jägarna laddar bössorna så vill de "rädda älgen".

Eftersom älgstammen minskar har Jägareförbundet dragit i gång kampanjen "Rädda älgen". Markägare och skogsbolag anser däremot att älgen gör alltför stor åverkan på skogen genom kostsamma betesskador och vill därför att älgstammen hålls nere.

Trots detta tycker Jimmy Nyman från Jägareförbundet i Västerbotten att kampanjen tagits emot väl sedan jakten satte i gång i september.

- Vi har fått positiv feedback både från jägarkåren och från en del myndigheter. Vi vill inte ställa till med något trassel utan vi vill väcka diskussionen om hur vi kommer vidare tillsammans.

Jimmy Nyman säger att Jägareförbundet inte sitter på några ess i rockärmen, han vill gärna se ett samarbete mellan förbundet och skogsägare för att hitta lösningar på betesskadorna. Han tror att det kan finnas andra metoder än att minska älgstammen ytterligare.

- I norr kan det till exempel handla om att hitta alternativt bete som rönn och sälg. I södra Sverige är det främst brist på tall som är ett problem.

Johan Stedt från Jägareförbundet i Värmland och Örebro län håller med om att det måste till mer tall i skogarna. Älgarna tycker om att äta bärris och lövträd, dessa gynnas av tallmarker.

- Man har minskat viltstammen i så många år, men det gör ingen skillnad på skogsskadorna, det måste till andra medel.

- Hur man ska väga viltstammar och foderanpassningar mot varandra, där är vi inte helt överrens, men grundinställningen att det behövs mer tall i skogen där är vi överrens med skogsbolagen och det pågår projekt för att öka tallen.

Älgjakten betyder mycket för många människor, inte bara jakten i sig, utan även socialt. Många passar på att återvända till hembygden för att jaga. Det är en del av Sveriges kulturhistoria, menar Jägareförbundet.

- Jag har tagit ledigt hela veckan, det är en av årets höjdpunkter. Gemenskapen i jaktlaget och samspelet med mina hundar betyder mycket, säger Johan Stedt.

Läs mer från Microsoft News:

Fartyg skenar på Göta Älv - broar nödöppnas

Ylva Johanssons nya monsterlön - mer än Löfven

Studenten skulle köpa snus och panta - blev miljonär


ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.