NyTeknik

Deras solbil drivs av vinden som en segelbåt

Logotyp för NyTeknik NyTeknik 12/10/2019 21:54:00 Ellinor Molin
© Vattenfall/Jorrit Lousberg

Den 13 oktober ska Vattenfall Solar Team köra 3 000 kilometer fossilfritt med sin solbil driven av sol- och vindenergi. Tävlingen går ut på att snabbast ta sig från Darwin i norr till Adelaide i södra Australien.

På söndag den 13 oktober startar Bridgestone World Solar Challenge i Australien som är världens största solkraftstävling. Svensk/nederländska laget Vattenfall Solar Team från Delft University of Technology kommer vara på plats och tävla mot dussintals andra lag med sin solbil NunaX. Det är inte första gången för bilen på banan som tidigare kallats Nuna9, men i år har den gjorts både mindre och lättare, och drivs inte bara på energi från solen utan även med vindenergi.

Läs mer: De ska köra 300 mil - med hjälp av solen

Vid tidigare tävlingar har vinden varit ett hinder, men nu kommer solbilen, som liknar en katamaran, att använda den till sin fördel.

- Den asymmetriska formen gör att sidvinden och bilens fart samverkar och skapar något som kan jämföras med en medvind. Den kan sägas fungera som en segelbåt. Man kan se hur energianvändningen från solpanelerna minskar ordentligt eftersom vinden skjuter på, säger chefsingenjören Fères Hassan i ett pressmeddelande.

Tävlingssträcka över 300 mil

Även programvaran i NunaX har uppdaterats så att bilen ska kunna köras från Darwin till Adelaide så smidigt som möjligt, bland annat så har skärmen som visar föraren information fått en bättre utformning. Men i slutändan är det solpanelerna som måste leverera.

- Solpanelerna på NunaX är bättre placerade så att vi kan utnyttja den australiska solen optimalt. Panelerna har också en extra skyddsbeläggning med prismastruktur. Den ger ett extra ljusinflöde eftersom det ljus som reflekteras från solcellerna fångas upp och kan återanvändas, säger Fères Hassan.

Bridgestone World Solar Challenge arrangeras vartannat år och pågår under 2019 mellan 13-20 oktober från Darwin till Adelaide i Australien, en sträcka på över 300 mil. Tävlingen lockar studentteam från hela världen att prova sina specialbyggda solbilar.

13. lokakuuta 2019 0:54:00 Categories: Franceinfo NyTeknik

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.