TT Nyhetsbyrån

Möjlig attack mot Iranfartyg förbryllar

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 12/10/2019 21:51:00 TT
Möjlig attack mot Iranfartyg förbryllar. © Foto: TTMöjlig attack mot Iranfartyg förbryllar.

Omständigheterna kring den eventuella attacken mot det iranska oljefartyget Sabiti i fredags är fortfarande oklara.

Den iranska regimens talesperson Ali Rabei betecknar händelsen i Röda havet som "en feg attack". Men regeringsrepresentanten undviker att utveckla vad som hänt fartyget, och säger att "ett lämpligt svar" kommer när detaljer kring händelsen är kända.

Enligt Iran träffades Sabiti av två robotar, men inga oberoende källor kunde bekräfta händelsen som inträffade tio mil utanför den saudiska hamnstaden Jidda.

Saudiarabien sade att man fått signaler om nöd från skeppet, och att det spillde olja och att man var beredd att hjälpa fartyget. Men då stängde oljetankern av sitt lokaliseringssystem, skriver statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Konsultbolaget Eurasia, som granskar säkerhetsläget i regionen, säger att man inte har bevis för vad som hänt. Det kan röra sig om en saudisk attack, en israelisk sabotageräd, eller ett dåd utfört av en terrorgrupp, spekulerar Eurasia.

I svallvågorna av Sabiti-incidenten säger Iran att man kan tänka sig att möta representanter från ärkerivalen Saudiarabien för samtal - med eller utan medlare.

- Iran har sagt att, med eller utan medlare, landet alltid är berett att diskutera regionala frågor med sina grannar, inklusive Saudiarabien, för att undvika missförstånd, säger Abbas Mosavi från iranska UD.

Läs mer från Microsoft News:

Fartyg skenar på Göta Älv - broar nödöppnas

Ylva Johanssons nya monsterlön - mer än Löfven

Studenten skulle köpa snus och panta - blev miljonär

13. lokakuuta 2019 0:51:00 Categories: Länsiväylä Puheenaihe TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.