Elliot Pages bok "Pageboy: en memoar" är en uppväxtskildring som kan rädda liv, skriver SvD:s recensent Lyra Ekström Lindbäck. Hon fortsätter: "Det gör mig rasande att så många amerikanska ungdomar aldrig kommer att hitta den i sina skolbibliotek".
Boken handlar om Elliot Pages uppväxt i Kanada och det självhat som lett till ätstörningar, sexuella övergrepp och destruktiva relationsbeteenden.
Lizette Romero Niknami är inne på samma spår om att boken är en viktig uppväxtskildring. Recensentens stora problem med boken är språket som hon tycker är "fullt av döda metaforer" och att den blir rätt tröttsam att läsa.
"Problemet med självbiografin, och särskilt kändismemoaren, är dock att det ofta blir ett alltför stort fokus på det egna jaget och dennes resa."
New York Times Gina Chua har läst boken på originalspråket och där verkar metaforerna göra sig bättre. Chua delar Pages utforskning av sin identitet och med att vara trans. Hon skriver (fritt översatt): Det är i den där plågade, motsägelsefulla inre monologen - som är bekant för andra transpersoner när vi betraktar vad som verkar vara en extraordinär, ofattbar sanning - som "Pageboy" är mest kraftfull.
Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.
Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner och intervjuer som publiceras varje helg.
Relaterade länkar:
Lizette Romero Niknami: "Pageboy" en mycket bättre bok än de flesta andra (Expressen)
Lyra Ekström Lindbäck: "Bokstavligt talat en bok som kan rädda liv" (Svenska Dagbladet)
Gina Chua: "From Shame to Self-Acceptance, in Hollywood's Glare" (NY Times)
Läs mer om Recensioner på Omni