En ny rapport visar att svensk fisk kan innehålla högre halter av miljögiftet PFAS än vad EU:s hälsobaserade riksvärde tillåter. Det skriver Dagens Nyheter.
Högst halter av miljögiftet hade lax från Vänern, Bottenviken och gös från Mälaren och Hjälmaren.
En portion gös från Mälaren kan exempelvis innehålla 10 till 16 gånger så mycket PFAS än vad en person bör få i sig per dag.
Men även om fiskarna överskrider EU:s riktvärde så klarar de gränsvärdet för att säljas i butik.
- Det här visar att även mat som är godkänd att sälja kan leda till att man får portioner som hamnar över det hälsobaserade riktvärdet, säger Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet till tidningen.
Relaterade länkar:
Äter man detta riskerar man att få i sig högre halter än EU:s riktvärde, vilket riskerar att skada hälsan (Dagens Nyheter)
Mätningen är gjord av analysföretaget Eurofins på uppdrag av Naturskyddsföreningen där man granskat 15 livsmedel (TT)
Rapport från Naturskyddsföreningen (cdn.naturskyddsforeningen.se)
Läs mer om Den svenska maten på Omni