Nyheter24

Så tacklar klädjättarna krisen

Logotyp för Nyheter24 Nyheter24 21.06.2023 06:53:58 TT Nyhetsbyrån
Dyrare sommargarderob. Men att höja priserna är inte alltid svaret för modebranschen. I stället är bästa strategin att variera priser, utbud och känna in efterfrågan varje dag, enligt Michael Collaros, vd, analysbolaget Norna Analytics. Arkivbild.

Svenska klädjättar tar olika vägar för att hitta sin position på en skakig marknad. Några väljer att höja priset på sommarkläder i år. Andra väljer drastiska prissänkningar.

Sommarplagg som t-shirts, shorts och klänningar är hos flera flera klädkedjor markant dyrare i år jämfört med samma månad förra året. Det visar siffror från analysföretaget Norna Analytics, som samlar och analyserar data från modeföretag i Europa och nu undersökt prissättningen hos några av Sveriges klädjättar.

Särskilt märks prishöjningar av sommarkläder hos H&M och Uniqlo.

- Många bolag har det tufft nu och kämpar med små marginaler. Det kostar mindre för klädbolagen att satsa på ett mindre utbud av kläder och sälja det till högre pris, säger Michael Collaros, vd Norna Analytics, till TT.

Samtidigt som priset på mat och drivmedel skenade i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina var delar av klädbranschen i början mer avvaktande i sina prishöjningar, av rädsla att förlora i volym.

- Först nu vågar man lägga mer av sina kostnadsökningar på kunden, säger Michael Collaros.

Den kinesiska lågpriskedjan Shein, vars priser ligger hälften så högt som exempelvis H&M, kan också ha en avgörande roll i att flera klädjättar nu tar steget bort från mer pressade priser, tror Michael Collaros.

- Sheins låga priser är en huvudvärk för många bolag, som inser att det inte går att följa efter dem. Det är en vis strategi att ta en annan väg, säger han.

En sådan väg är att i stället tar rygg på mer klassiska modebolag med mindre sortiment och högre priser. Hos klädkedjan Gap har snittpriset på sommarkläder exempelvis höjts med 38 procent jämfört med i fjol, samtidigt som bolaget minskat utbudet med 31 procent.

Alla klädkedjor väljer dock inte samma väg. Hos Gina Tricot har snittpriset sjunkit med 30 procent jämfört med fjolåret.

- Förmodligen beror det på att bolagets strategi historiskt sett är att positionera sig som billigast, säger Michael Collaros.

Vilket vägval som ger bäst lönsamhet har analysbolaget inte tittat på.

- H&M, som behöver bättre lönsamhet, har varit mer aggressiv i sina prishöjningar, medan Zara under lång tid både hållit uppe volym och ökat priser.

Den totala notan för sommargarderoben landar ännu högst för kvinnor. I år ökar priset dock mest för männens sommargarderob.

- Det är möjligt att många män sett behov av att fylla på sina garderober efter pandemin, så att efterfrågan vuxit, säger Michael Collaros.

mercredi 21 juin 2023 09:53:58 Categories: Nyheter24

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.