Minska mängden rött kött från 500 till 350 gram i veckan. Det är rådet i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som gavs ut i dag, rapporterar SVT Nyheter.
För första gången tar NNR även hänsyn till klimatpåverkan. Därför rekommenderas även att den minskade mängden rött kött inte ersätts med exempelvis kyckling, utan växtbaserad kost.
- Det är bättre för hälsan och miljön att äta mer grönsaker och baljväxter när man drar ner på köttet, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och medlem i NNR-kommittén.
NNR bygger på aktuell forskning och uppdateras ungefär vart tionde år av en grupp nordiska och baltiska experter.
Relaterade länkar:
Regeringen har begärt komplettering av råden (Sveriges Television)
Ingen avrådan från att dricka alkohol under amning (TT)
Landsbygdsministern: Därför säger regeringen nej till delar av nya NNR (17 juni) (Aftonbladet)
Läs mer om Svenska folkhälsan på Omni