Att fortsätta prestera, ge sitt yttersta och ständigt vilja utvecklas. Går den ekvationen ihop med att samtidigt kunna må bra under tiden? Absolut! I alla fall om du frågar high performance-coachen Sandra Furulund, som är expert på att prestera hållbart.
Känslan av att vilja prestera på sitt arbete kan nog de flesta känna igen sig i. Men att ständigt ha en högre växel ilagd kan också orsaka många problem och det är ofta bara en tidsfråga innan spänningshuvudvärken, magsmärtorna och yrseln dyker upp som ett brev på posten. Det här är dock något som går att undvika enligt high performance-coachen Sandra Furulund, som skrivit boken "Prestera hållbart". Sandra hjälper ambitiösa personer som vill prestera högt men samtidigt prestera hållbart och ha energi, kraft och hälsa utan att sänka sina ambitionsnivåer.
- Mitt jobb innebär att jag coachar människor som är ambitiösa och som vill göra sitt bästa, så att de kan vara det och göra det samtidigt som de har hälsa och välmående och tid med sig själva och människor som de tycker om och älskar, säger Sandra.
Enligt Sandra finns det i dagens samhälle en norm där ambitiösa personer som är stressade och blir sjuka av stress många gånger blir uppmanade att sänka sina ambitionsnivåer. Att de ska vara och göra "lite mer lagom" som en lösning till att de ska bli mindre stressade.
- Även om den typen av uppmaningar och råd är välmenande kommer de från det traditionella sättet att se på hälsa och prestation. Och det är sällan så enkelt. Vi behöver en förändring där vi istället ser till individen vi har framför oss och om det är en person som är ambitiös: då ska vi utgå från att den är det och bygga personen kraftfull och hållbar från den utgångspunkten. Miljön runt omkring är otroligt viktig, såväl arbetsmiljön på en arbetsplats som i ett företag du driver själv - men det är inte den enda lösningen. Du behöver ta med dig själv på spelplanen också, säger Sandra.
Att prestera hållbart handlar om att kunna prestera högt, men med bibehållen hälsa och välmående. Många som har höga ambitioner och som kämpar med att prestera hållbart har ännu inte investerat tid i sig själva för att höja självkännedomen och integrera sin personliga utveckling i samma takt som deras prestationer.
- För mig innebär det att jobba smart, respektera sig själv och sätta sin hälsa som prio ett, samtidigt som du både är nöjd över det du åstadkommit och kontinuerligt tränar på att bli bättre inom områden där du vill förbättras. Det handlar i grunden om att leva sitt liv medvetet, välja inifrån och att bryta loss från standardmallen som råder som norm idag, uppger Sandra.
Sandra upplever att det i dagens samhälle är lätt att fastna i en mall med sina prestationer, där man gör som man ser andra göra; det vill säga utför och gör sin plikt inom både det professionella och det privata för att man vet att man kan och instinktivt känner att det är så man ska göra.
- Det som jag lär ut och skriver om i min bok är ett annat perspektiv än den rådande normen. Det är inte en ny mall jag vill att "alla" ska in i, av den enkla anledningen att det inte finns någon quick-fix som passar för alla. Mitt perspektiv syftar till att släppa normen om att alla som känner stressrelaterad ohälsa ska hantera det genom att sänka sina ambitionsnivåer, tagga ned och prestera på en lägre nivå. Att de ska vara nöjda med det de redan har och vara lite mer lagom. Det kanske fungerar för en del människor, men för de som är naturligt ambitiösa, har ett inre driv, är vana vid att prestera och vill göra det behövs andra lösningar. De riskerar annars att fastna i känslan av att det är något fel på dem eftersom de generella råden om att sänka sin ambitionsnivå inte fungerar, utan istället kan känna sig mer stressade av dem och det blir en nedåtgående spiral, förklarar Sandra.
Sandra önskar att ambitiösa personer på arbetsplatsen ska lyftas, få möjlighet att bidra och att samhället ska se att vi behöver dem på ledande positioner i samtliga sektorer och branscher.
- Personer med hög ambitionsnivå nöjer sig inte med mediokra resultat och frågar du mig finns det en hel del tjänster och produkter inom såväl det privata som det offentliga som skulle höjas i kvalitet om de med höga ambitioner tar plats och samtidigt ges möjligheten till att kunna prioritera sin hälsa, relationer och välmående. De behöver ha förutsättningarna för att leda sig själva inifrån med både empati och professionalitet där de låter sig själva och andra prestera och må bra, säger Sandra.
Att ha en chef som vill vara en ledare och som förstår att en ledares roll ger ringar på vattnet i såväl verksamhetsresultaten som hos medarbetarna är viktigt för att medarbetarna ska kunna prestera hållbart enligt Sandra. Dessa chefer behöver särskilt jobba med sitt inre ledarskap. Delar som mod, sårbarhet, tillit och risktagande med kraft och energi istället för rädsla, stress och oro är enormt viktigt för ledare att kontinuerligt träna sig i och utvecklas inom.
- En ledare som styrs av rädsla för vad andra ska tycka och tänka, som vill skydda sin post och se bra ut är farligt både utifrån perspektivet verksamhetsresultat och att attrahera och behålla välmående medarbetare på arbetsplatsen, avslutar Sandra.
High performance-coachen Sandras 7 bästa tips för att prestera hållbart på jobbet:
1. Bestäm dig. Det är bara du själv som kan ta första steget mot att prioritera din hälsa och ditt välmående.
2. Se inte problem och utmaningar som något som stör. Träna dig i ta dig an dem med lösningsfokus och mental klarhet.
3. Jobba med hållbara prestationer tillsammans med andra. Läs boken "Prestera hållbart" och diskutera på arbetsplatsen. Eller anlita en coach och/eller gå med i ett grupp-coachingprogram där du utvecklas, förstärker det inre ledarskapet och implementerar det tillsammans med andra som också är ambitiösa.
4. Sätt hållbara prestationer på agendan. Ha en kontinuerlig dialog om dina prestationer och din hälsa med din chef om du är anställd och om du är företagare; sätt din personliga utveckling i fokus.
5. Planera in pauser. Se till att du lägger in pauser och tid för reflektion först i kalendern, innan du fyller på med möten och andra åtaganden.
6. Prioritera ditt välmående. För att kunna fortsätta prestera behöver du lägga tid och energi på dig själv och se till att du tar dig tid att till exempel träna, sova och äta en näringsrik kost.
7. Våga byta jobb. Ha en kontinuerlig dialog med din chef och om du upptäcker att arbetsplatsen du är på inte uppskattar eller möter upp dig när du leder dig medvetet till hållbara prestationer: lämna. Sök medvetet efter arbetsplatser som är med och bygger en arbetsmiljö- och kultur där hållbarhet och kvalitet står i fokus.
Namn: Sandra Furulund
Ålder: 38 år
Familj: Sambo och hunden Ronja
Bor: Strax utanför Jönköping
Gör: Coachar och utbildar ambitiösa personer individuellt och i grupp som vill prestera högt och hållbart, ha energi, kraft och hälsa utan att sänka sina ambitionsnivåer.
Aktuell: Med boken Prestera hållbart - Hur du presterar högt med kraft och energi. Utgiven hos People & Stories.