Huggormen är den enda giftiga ormen i Skandinavien. Man ser dem ofta sola i gräset eller ringla över en stenmur. De undviker människor, och hugger bara om de blir trängda. Så smyg inte tyst fram i naturen, utan klampa på så att det hörs att du kommer!
Huggormar tillhör inte de flesta människors favoritdjur. Och många vill inte gå i naturen utan gummistövlar av rädsla för att bli bitna. Ett huggormsbett gör väldigt ont, men det är bara i snitt vart åttonde år en människa dör av ett huggormsbett. Att jämföra med att en människa om året dör av getingstick. I båda fallen är det oftast frågan om en allergisk reaktion. Sök dock alltid läkare om du blir biten!
Alla ormar i Sverige är numera fridlysta. Och de tre arterna som finns är: huggorm, snok och hasselsnok. Vi känner igen huggormen på det breda, platta huvudet, ryggens kraftiga sicksack-mönster och de smala, lodräta pupillerna. Färgen är oftast grå, men även helt svarta huggormar förekommer. Honorna är mer brunröda i färgen, och något större. Huggormar brukar bli mellan 40 och 70 cm, men man har sett enstaka individer på över en meter!
Hela vintern ligger ormarna i dvala tillsammans i en grop nere i marken eller annan skyddad plats. I mars-april kryper huggormarna ut från sina vinterboningar. De första veckorna är de slöa och ligger mest tillsammans i solen och samlar energi. När hanarna ömsat skinn är det dags för parningstiden som infaller i april-maj. Hanarna slåss om honorna genom att brotta ner varandra - starkast vinner. Efter parningen slingrar var och en iväg till sitt eget revir. Ormar lever oftast ensamma och de kan både simma och klättra i träd.
Huggormar äter främst smågnagare och grodor, men kan även ge sig på ödlor, fiskar och fågelungar. Giftet bildas i körtlar i ormens nacke, förvaras i kindpåsarna och leds fram genom kanaler till de ihåliga framtänderna. När ormen hugger injiceras det cellförstörande giftet i bytets kropp, så att det förlamas eller dör. Giftet innehåller också enzymer som gör att matsmältningen underlättas, eftersom ormarna sväljer bytena hela. Större ormar har mer gift och giftmängden ökar också om det var längesedan ormen sist bet någon.
Trots att huggormar är kräldjur, och inte däggdjur, så föder de levande ungar. Honans ägg kläcks nämligen inne i kroppen, där ungarna ligger kvar och växer till sig hela sommaren. I augusti-september föds de knappt 20 centimeter långa ormungarna med en hinna runt sig. Antalet så kallade "äspingar" kan variera kraftigt, oftast blir det runt 10 ungar i varje kull. Ungarna får klara sig själva några månader innan det är dags att hitta en övervintringsplats där de kan gå i dvala. Eftersom ormar är växelvarma kan de inte alstra egen värme och behöver därför ett frostfritt bo.
Orm på tomten?
Eftersom alla ormar är fridlysta, får du inte döda en huggorm. Har du igelkottar på tomten slipper du ormproblem. De trivs inte heller om gräset är kort. Använd annars handskar och räfsa för att fånga in ormen och släppa ut den några hundra meter bort - gärna vid ett stenröse.
Snok eller huggorm?
Snokens huvud har stora fjäll - huggormens små. Snokar är svarta med en vitgul kindfläck. Huggormar är bruna eller grå med ett svart sicksack-band på ryggen. Men det finns även svarta huggormar utan rand och med vit kindfläck! Därför är säkraste tecknet pupillen. Huggormens pupill är vertikal, som en strimma, i det brunröda ögat medan snokens pupill är helt rund.
Visste du att huggormens.
. latinska namn, vipera, betyder just huggorm
. färg kan vara antingen brun, grå eller svart
. längd kan bli upp mot en meter
. tunga används till att lukta sig till ett byte
. ålder kan nå upp till 20 år
. ägg kläcks inne i kroppen
. fiender är rovfåglar och igelkott
. ungarna kallas äspingar
Huggormar anfaller bara människor eller husdjur om de känner sig hotade. Om ormen hör dig komma slingrar den fort iväg, eller ligger stilla för att inte synas.
Huggormar parar sig på våren. Honan är brun och större än hanen.
Huggormen kan lukta sig fram i både luft och vatten med hjälp av sin kluvna tunga. Här syns också den lodräta pupillen som är signifikant för just huggorm!
Huggormar kan ha olika mönster och färg. Den så kallade melanistiska huggormen är helt svart och kan därför förväxlas med snok. Svart huggorm är vanligast längs kusterna i vårt land.
En häger har fångat en ouppmärksam orm. Även rovfåglar tar sig gärna en huggorm till middag.
Eftersom den här hanen är silvergrå med svart mönster vet man att han nyss ömsat skinn. Ormar byter skinn för att kunna växa.