Visst känner du igen alla de klassiska torparväxterna från förr! Men att komma på deras namn är inte alltid så lätt. Testa dig själv och se hur många du klarar.
Många av oss drömmer om en trädgård som ser ut som på mormors tid. Med stora rabatter fulla av gammaldags perenner med frodig grönska och stolta blommor som doftar förföriskt. På 1700- och 1800-talet kom många nya perenner till Sverige med båt från främmande länder. Före plantskolornas tid bytte man växter med varandra - och grävde också upp sina favoritblommor när man flyttade.
De gamla torpväxterna spreds genom skott, frön och rotknölar som delades och planterades i nya trädgårdar. En del av dem har också spridit sig ut i naturen. När perennerna väl funnit sig tillrätta är de tåliga och tacksamma - och stannar länge på sin växtplats. Idag finns många av de gamla trädgårdsväxterna kvar vid torpruiner och ödegårdar.
Ett gammalt hus på landet med prunkande rabatter fulla av klassiska mormorsväxter är en sommaridyll.
1. Namnet till trots tillhör den här blomman inte alls rossläktet utan malvasläktet. Växten kommer ursprungligen från Kina men har funnits i vårt land i flera hundra år. Den växer gärna vid husväggen och finns i många olika färger. De stora fröna är lätta att samla in från frökapslarna på hösten, för att stoppa i jorden till våren. Vad heter den?
1. Rosenmalva
X. Stockros
2. Rosenflockel
2. Den här blomman är en av våra äldsta kulturväxter och finns i flera sorter - det här är den "äkta". Det latinska artnamnet betyder "varggift" och växten är mycket riktigt giftig. Andra namn är "Venusvagn" eller "Häst och vagn". Växten kan bli över en meter hög, och de hjälmformade blommorna kan även skifta mot violett och vitt. Ses ofta vid gamla ödetorp. Vad heter den?
1. Stormhatt
X. Riddarsporre
2. Blåklocka
3. Med sin överdådiga blomning är den här fina växten en verklig favorit i trädgården. Den blommar på försommaren och de gammaldags sorterna doftar ljuvligt. Finns i olika färgvarianter från vit eller gul till rosa och mörkröd. Växer i alla klimat och klarar sig bra utan skötsel när den väl etablerat sig. Trivs bäst om den slipper att flyttas. Vet du namnet?
1. Ros
X. Rhododendron
2. Pion
4. De allra äldsta sorterna är enfärgade - ofta mörklila eller rosa. Tack vare att den här blomman gärna frösår sig har den lyckats sprida sig från klosterträdgårdarna och ut i den svenska naturen. De vackra blommorna svävar som ballerinor. En kulturväxt som har en given plats både i torparrabatten och på blomsterängen. Vad heter den?
1. Humleblomster
X. Akleja
2. Dahlia
5. Den här växten är en gammal torparblomma som lätt sprider sig med sina ytliga jordstammar - en låg och robust rabattblomma. Blommorna varierar mycket och går i olika nyanser av vitt, rött och lila - ofta med ögonringar i kontrasterande färg. Stjälkarna är kraftiga och växer tätt tillsammans. Vad heter den söta växten?
1. Borstnejlika
X. Kungsnäva
2. Hortensia
6. Med blommor som lockar humlor tronar denna ståtliga och tåliga trädgårdsblomma i rabatten. De klockformade blommorna förekommer i olika färgnyanser och sitter på höga stänglar. Växten är tvåårig och frösår sig lätt i omgivningen. Digitalis är det latinska namnet på denna vackra, men giftiga, växt. Vet du det svenska namnet?
1. Kärleksört
X. Lejongap
2. Fingerborgsblomma
7. En majestätisk lökväxt som troget kommer tillbaka år efter år. En gammal trädgårdsväxt som även varit populär vid slott och herrgårdar. Och den växer naturligt på Himalayas sluttningar. Stora nickande klockor i orange, gult eller rött. Vacker att titta på, men har en mindre angenäm doft som sägs hålla mullvadar borta. Vad heter växten?
1. Kejsarkrona
X. Kungsspira
2. Nattens Drottning
8. Den här klassikern har spridit sig från trädgårdarna och växer nu även vilt - särskilt i de sluttande vägkanterna. Den kallas även "vargblomster" och har sinnrika palmformade blad som effektivt fångar upp daggdroppar. Snabbväxande och tålig med en stark pålrot - förekommer i regnbågens alla färger. Vad heter den?
1. Lupin
X. Riddarsporre
2. Fingerborgsblomma
9. Små söta hjärtan på rad i en svävande båge. Det är vanligast med rosa/röda blommor men den finns även med helt vita blommor. Blommar på försommaren och är en fin snittblomma. Den gillar inte att flyttas och trivs bäst i ett halvskuggigt läge. En älsklig och vacker perenn som alltid fanns runt torpen förr. Det här är en given klassiker i mormors rabatt! Vad heter den?
1. Fänrikshjärtan
X. Löjtnantshjärtan
2. Kungshjärtan
10. På den här liljan avlöser blommorna varandra hela sommaren, och den uppskattar att bli vattnad under hela blomningsperioden. Lättodlad och härdig i hela Sverige. Blommorna är gula eller gulorange. Varje planta har oftast både knoppar, utslagna blommor och vissna blommor samtidigt. Vad heter den här långlivade perennen?
1. Krollilja
X. Tigerlilja
2. Daglilja
Rätt svar:
1) X. Stockros
2) 1. Stormhatt
3) 2. Pion
4) X. Akleja
5) 1. Borstnejlika
6) 2. Fingerborgsblomma
7) 1. Kejsarkrona
8) 1. Lupin
9) X. Löjtnantshjärtan
10) 2. Daglilja
1-3 rätt Det är inte så lätt. Men prova en gång till nu så ska du se att det går bättre!
4-7 rätt Bra - det är godkänt! Du känner igen de vanligaste blommorna.
8-10 rätt Grattis till ett mycket bra resultat! Du verkar ha stor trädgårdserfarenhet.
2. Daglilja