Tidsbrist och ingen matinspiration? Satsa på att duka upp riktigt matig plockmat - enkelt, snabbt och läckert! Till dig och familjen på fredagsmyset eller varför inte som ett rejält tilltugg när gästerna kommer?
Text, foto och styling: Jessica Holm
En typ av buffé som brukar vara väldigt uppskattad är en riktigt maffig charkbricka. Satsa på en härlig mix av allt från nötter, oliver, ostar och kallskuret till morötter, fikon och korvar - då finns det garanterat något som passar allt. Knepet är att ha en riktigt stor skärbräda till hands, små skålar och trevliga underlägg som till exempel en marmorbricka. Ställ fram mindre tallrikar och gafflar så kan alla plocka av det som tilltalar dem.
- Hur man ska bygga upp sin charkbricka tycker jag beror på sammanhanget. Serveras den som aptitretare räcker det gott med lite kallskurna charkvaror. Vill man göra den mer mättande passar exempelvis krossad rostad potatis, hasselbackspotatis, bröd och grönsaker bra till. Jag tycker också att man även kan fylla på med ett par bitar ost, goda kex, nötter och en söt marmelad, säger Kristina Forsberg som driver gårdsbutiken på Fröö gård i Norsholm utanför Norrköping.
- Jag tycker att själva uppläggningen, att brickan är snyggt upplagd, är en stor del av upplevelsen. Att tillföra lite färg från någon grönsak eller frukt, till exempel oliver, stora kaprisar eller små tomater ger mycket för intrycket. Själv är jag svag för att servera charkbrickan på något naturmaterial som trä eller sten, säger Kristina.
Även om Kristina, som arbetar mycket, sällan hinner duka upp någon charkbricka har hon sina personliga favoriter:
- Personligen tycker jag om lufttorkad skinka och lufttorkat nötkött. Och jag tycker det är gott att servera ett lite fruktigt vin eller en cider till, avslutar hon.
Duka upp med en maffig charkbricka! Foto: Jessica Holm
Tre tips för en komplett plockmatsupplevelse
Lägg kärlek på uppläggningen
Se till att allt är snyggt upplagt, det är en stor del av upplevelsen.
Tillför färg
Att komplettera med färggranna grönsaker eller frukter, till exempel fikon, oliver, stora kaprisar eller små tomater ger mycket för helhetsintrycket.
Duka upp en dignande buffé
Servera plockmaten som en buffé och låt alla ta vad de önskar. Använd gärna olika typer av tallrikar och brickor av naturmaterial som trä eller sten.
Rökta korvar och andra charkuterier är självklara inslag. Foto: Jessica Holm
Ingrediensförslag
Både mjuka och hårda ostar som parmesan och cambozola
Charkuterier med olika smaker som tryffelsalami, lufttorkad skinka, fikonsalami, ölkorv med peppar- eller vitlökssmak
Oliver i olika marinader
Blandade rostade nötter
Grönsaker och frukt som päron, fikon, vindruvor, snacksmorötter och cocktailtomater
Stora kapris
Kex
Baguette
Något varmt inslag som krossad rostad potatis, hasselbackspotatis eller liknande
Recept och bildtexter:
Krossade rostade potatisar
Att servera något varmt till den för övriga kalla plockmaten förhöjer smakupplevelsen. Här är ett enkelt recept på krossade potatisar som rostas i ugn direkt i stekpannan. Mums!
Du behöver:
Cirka tio delikatesspotatisar
Olivolja
Flingsalt
Torkad timjan
Smör
Gör så här:
1. Koka potatisen och låt svalna. Eller använd potatisen som blev över från gårdagen!
2. Värm ugnen till 225°. Lägg de kalla kokta potatisarna på en skärbräda och pressa handflatan mot en potatis i taget. Ringla olivolja och några nypor flingsalt över dem.
3. Lägg några klickar smör i en stekpanna som klarar ugn och lägg i de krossade potatisarna.
4. Dra några varv med pepparkvarnen över och strö över en nypa torkad timjan.
5. Ställ på galler i ugnen och rosta i ca 30 minuter, tills potatisarna blir rostade och gyllene. Rör och vänd potatisarna halvvägs.
6. Ta ut stekpannan och ställ fram hela pannan på charkbrickan