Gazzine

De bor i huset som påminner om ett orientaliskt slott

Logotyp för Gazzine Gazzine 27.05.2023 12:32:08 Jessica Holm

Familjen Larsson Kaltaveridou bor i ett hus som påminner om ett slott. Bakom den karaktäristiska stenfasaden döljer sig ett vackert hem som för tankarna till orienten.

I en brant backe tornar det upp sig mot en bakgrund av skog. Fasaden av sten och storleken gör att ingen kan undgå att se det mäktiga huset. Det är på hela 600 kvadratmeter. Karin Larsson och Dimitris köpte det för några år sedan. Sedan dess har familjen även utökats med två små döttrar, Niki och Nina.

- Så fort vi gick på visningen började det snurra i huvudet. Att enbart bo var uteslutet. Vi ville att andra också skulle få ta del av den här vackra byggnaden, därför hyr vi ut undervåning emellanåt, till bröllop, dop och liknande, förklarar Karin. 

Hon driver egna företaget Karin Disajn och har sitt kontor på entréplan. Vägg i vägg finns ett gigantiskt rum som antagligen har använts som gymnastiksal under de 40 år som huset agerade skola. Här kan paret duka upp med långbord när det vankas festtillställningar.

- De flesta som kommer hit kommenterar den speciella fasaden. Huset är byggt av slaggsten från masugnarna vid Stens Bruk som fanns här i Graversfors, berättar Karin.

Den övre av husets två våningar använder hon, maken och barnen som bostad. Redan i hallen en trappa upp förstår man att huset inte är något massexemplar. Paret har renoverat huset med finess. I de välvda fönstren med djupa nischer ligger vit mosaik, köket påminner om ett restaurangkök och överallt finns fina trägolv. Inredningen förmedlar en orientalisk känsla även om de flesta stilar är välkomna.

- Många tror att jag har lagt ut en förmögenhet på möbler och annat. Men jag har samlat på mig under resor och handlar ofta på auktioner, loppisar eller second hand.

Att hon älskar vackra saker råder ingen tvekan om. Varje liten pryl - och det finns mängder - känns personlig och speciell. I ett fönster står en madonnafigur tillsammans med en silverbricka full av ljusstakar. På det snygga vardagsrumsbordet med industrikänsla står en mässingfärgad bricka full med saker som för tankarna till Fjärran Östern.

- Vi har nu renoverat oss igenom hela huset. Visst, det har varit mycket jobb, och det är ett gammalt hus utan dagens bekvämligheter. Men jag älskar det. Vi har inte ångrat oss en sekund att vi köpte det här huset.

Vilka bor här?

Karin Larsson Kaltaveridou, Dimitris Kaltaveridou med barnen Niki och Nina. Karin är formgivare och driver egna företaget Karin Disajn. Hon gör framför allt gratulationskort men även barnkläder, album med mera.

Om bostaden: Ett hus på cirka 600 kvadratmeter, vid Graversfors utanför Norrköping, byggt 1897, med en stenfasad som ingen kan missa. Familjen kallar huset Stens hus eftersom den fina fasaden är gjord av slaggsten från masugnarna vid Stens Bruk som fanns i Graversfors 1763-1936. 

samedi 27 mai 2023 15:32:08 Categories: Gazzine

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.