Nyheter24

Catherine Breillat förvånar i Cannes

Logotyp för Nyheter24 Nyheter24 27.05.2023 11:31:58 TT Nyhetsbyrån
Catherine Breillat tillsammans med skådespelaren Lea Drucke på filmfestivalen i Cannes.

I en rad filmer har franska regissören Catherine Breillat skildrat sex på ett explicit sätt. Men när hon gjort en nyinspelning av den danska filmen "Hjärter dam", så har Breillat till allas förvåning tonat ner det sexuella.

- Jag hade ju redan gjort allt det där, så jag ville inte göra det en gång till, säger Breillat till TT om sin film "L'Été dernier", som är med och tävlar om Guldpalmen i Cannes.

Den danska filmen "Hjärter dam" kom 2019 och hyllade av kritikerna. Trine Dyrholm och Magnus Krepper spelade det gifta och framgångsrika paret med tvillingdöttrar. När makens tonårsson från ett tidigare förhållande, spelad av Gustav Lindh, kommer för att bo hos dem uppstår det snart känslor mellan honom och hans styvmor. Det leder till att de inleder ett sexuellt förhållande, vilket skildras bland annat genom närgångna sexscener.

Breillat blev erbjuden att göra en nyinspelning, och det var inte minst spelet mellan huvudpersonerna som intresserade henne, inte att denna gång skildra sex i bild. Men hon ändrade också på en hel del annat jämfört med originalet.

- Jag gjorde pojken yngre, högst 17. Och jag tyckte att pojken i den danska filmen påminde om en fotbollshuligan. Och jag tar avstånd från idén om det kvinnliga rovdjuret. Visst, sådana finns, men jag är inte intresserad av att berätta om dem, säger Breillat.

Breillat ville heller inte att det gifta parets adopterade barn skulle vara tvillingar.

- Det ändrade jag, för tvillingar är ofta som en enda individ. Jag gjorde flickorna äldre. Och slutet är annorlunda.

Avgörande för Breillat var också huvudpersonernas förmåga att ljuga både inför sig själva och inför andra för att urskulda "det hemska som de gör".

- Det är en stark berättelse, någonting som jag kände att jag skulle tycka om att utforska. Och kanske var det den unga pojken som gick in för att förföra sin styvmor.

I "Hjärter dam" framstår mamman som en kall och beräknande manipulatör. Lea Drucker, som gör huvudrollen i Breillats film, gör ett mycket varmare kvinnoporträtt.

- Det var vår utmärkta manusförfattare som skrev om det, och Lea gjorde rollen så bra.

samedi 27 mai 2023 14:31:58 Categories: Nyheter24

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.