Nyheter24

Här är bilbarnstolarna du INTE ska köpa - varningen: "Flyger i krocktesterna"

Logotyp för Nyheter24 Nyheter24 27.05.2023 10:32:00 Julia Zabielski

Står du i valet och kvalet kring vilken bilbarnstol du ska köpa? Ett nytt test av Råd & Rön visar att det finns flera modeller som faktiskt kan vara rentav farliga. - Vi hittar stolar som är knökfulla med oönskade kemikalier, säger testchefen Ronny Karlsson i TV4.

Alla bilbarnstolar, bältesstolar och babyskydd som säljs ska vara testade och godkända innan de kommer ut på marknaden. 

Men enligt ett nytt test av Råd & Rön, som testat drygt 170 bilbarnstolar i kategorierna krocksäkerhet, hanterbarhet, ergonomi och förekomst av kemikalier, finns det flera modeller som inte anses vara säkra, utan som istället kan vara rentav farliga.

- Vi hittar stolar som är knökfulla med oönskade kemikalier, säger Ronny Karlsson, testchef hos Råd & Rön, om den tredje testkategorin, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Men vilka bilbarnstolar fick då sämst respektive bäst resultat i testet? I botten, med ett ynka poäng, hamnade babyskyddet Chicco - Kiros i-Size + bas, bilbarnstolen Walser- noemi och bilbarnstolen tillika babyskyddet Besafe - iZi Go Modular X1 i-Size.

- Det är de vi varnar för, säger Ronny Karlsson i Nyhetsmorgon och lyfter fram hur de "flyger i krocktesterna" samt innehåller stora mängder kemikalier som ett barn inte bör ha mot sin hud under en längre tid.

Men på andra sidan snöret då? Jo, den bästa bältesstolen är Cybex Solution G I-fix. När det kommer till bilbarnstol respektive babyskydd är det BeSafe iZi Modular RF X1 + bas och Silver Cross Dream + base som går vinnande ur testet.

Och enligt Karlsson är prisklass inte nödvändigtvis en bra indikation på kvalité.

- Det finns dyra stolar som fallerat helt och billiga stolar som klarat sig bra. Så priset räcker inte som faktor, säger han i Nyhetsmorgon.

LÄS MER:

Viktiga detaljen på din elsparkcykel kan kosta dig miljoner: "Ett brott"

samedi 27 mai 2023 13:32:00 Categories: Nyheter24

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.