Gazzine

Hjälp, snart är det studentfest!

Logotyp för Gazzine Gazzine 27.05.2023 10:32:00 Kerstin Bergman

Få fester är så roliga som studentfester. Släkt, vänner och grannar samlas, alla får vara med och vi umgås över generationsgränserna. Men när dagen är inne vill du inte tillbringa hela festen i köket.

Det allra viktigaste när man ska ordna en stor fest är att be om hjälp. Ofta kan du låna in några av studentens yngre vänner som kökspersonal, men tonåringar kräver tydliga instruktioner. Engagera därför en god vän eller släkting som "kökschef". Då får du ett effektivt team som lägger upp, fyller på och diskar undan medan du ägnar dig åt gästerna.

Ta hjälp av släkt och vänner

Många väljer catering till delar av buffén. Kompletteringen delegeras lämpligen till släkt och vänner - de vill gärna bidra. Gör morfar den godaste citronpajen? Be honom baka några stycken. Är Karin en surdegsbagare av rang? Be henne fixa brödet. Var bara tydlig med beställningarna så att du får det du vill, i rätt mängd. Är ingen av er stjärnor i köket? Köp färdiga tårtbottnar, några pulvermousser, lite lemoncurd, nutella och några penséer att garnera med (de är ätliga). Vips har ni de lyxigaste tårtorna! En annan enkel klassiker som alltid imponerar är att värma vanlig aprikosmarmelad, hälla i blandade nötter och slå det hela varmt över brieost - servera med favoritkexen.

Ska ni göra hela buffén själva? Hemlagad gravlax och rostbiff eller helstekt fläskfilé är enkelt och relativt billigt att göra. Komplettera med goda såser, en potatissallad, en pastasallad och en grönsallad. Gör gärna salladerna lite matigare, kanske oliver och fetaost i en och rejält med rostade solrosfrön i en annan, då behövs inga särskilda vegetariska rätter. Välj laktosfria mejeriprodukter rakt igenom så garderar du dig där också. Kanske hummus eller någon annan god röra till brödet? Och våga ta i med smakerna! Det är det lilla extra som får gästerna att minnas maten och be om recepten. Salt, citron och lite cayenne-peppar piggar upp det mesta, att dekorera med färska örter och ätliga blommor ger ett proffsigt intryck.

Knepet när kylskåpet blir fullt

Kalla drycker är viktigt, men ofta tryter kylskåpsutrymmet. Har du ett badkar, förkyl burkar i kallt vatten. Inför att gästerna kommer, fyll en balja med is, flaskor och burkar, komplettera med ett par handdukar. De flesta mataffärer säljer färdig is, men glöm inte att beställa i förväg - i studenttider tar isen slut. Prioritera kylskåpet till välkomstbubblet och lägg in vitvinet efter hand. Glöm inte vatten och alkoholfritt. Och ska studenterna hålla hela kvällen - ofta med flera fester - är det bra med lite lägre alkoholhalt på öl och cider.

Blommor gör susen

När det gäller dekor, satsa på en större blombukett, synligt placerad. Så här års finns mycket gratis i natur och trädgård. Varför inte ge kompis Kalle som har lite estetisk känsla ansvar för att fixa något tjusigt? Ladda sedan upp med vaser och sprid ut buketterna gästerna kommer med istället för att gömma dem på presentbordet. Om festen hålls i trädgården är en enkel mys-investering några solenergiladdade lampslingor, se bara till att de hinner laddas.

Detaljerna gör jobbet

På materialfronten i övrigt? Välj alltid riktiga vin- och bubbelglas. Däremot kan det vara läge för engångsmaterial till resten om du inte har en snabb diskmaskin. Ladda upp med servetter och värmeljus. Och istället för dyra pappersdukar, köp ett billigt tyg i metervara - det har du glädje av även till framtida fester. Har du tid kan du naturligtvis fynda allt från tallrikar till kaffekoppar och dukar second hand, eller låna ihop - variation och mix ger en hemtrevlig känsla.

Glöm sen inte handspriten, kaffet och att ta med studentskylten till utspringet. Och framför allt: hjälps åt och ha en riktigt kul fest!

samedi 27 mai 2023 13:32:00 Categories: Gazzine

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.