Gazzine

Snabbpiffa ditt kök

Logotyp för Gazzine Gazzine 27.05.2023 10:32:00 Jessica Holm

Är du sugen på att förnya köket? Levande ljus, läderdetaljer, citrusfrukter och en fin dukning förvandlar ditt kök till en inspirerande plats på ett kick. Här är bästa tipsen!

Text, styling och foto: Jessica Holm

Låt den röda tråden bli gul

Gör citrusfrukter till den röda tråden och ge köket ett fräscht lyft. De både doftar gott och fungerar som färgklickar.

Citrus på displayPlacera citrusfrukterna i glasburkar så fungerar de som dekoration samtidigt som du fyller köket med c-vitamin. Bara att plocka när du ska pressa juice eller använda i fruktsalladen. Glasburkar och -fat fyndar du billigt på loppis.

Medelhavet flyttar inCitronträd ger en underbar medelhavsstämning och går att köpa i blomsterhandeln från de sena vintermånaderna och framåt. Blommorna är vita och doftar oftast väldigt gott.  Dessutom sätter träden frukt året om, vilket gör regelbunden vattning extra viktig. Odla ditt citrusträd i kruka så du enkelt kan ta in det när vintern kommer.

Trivsamt på spiselkransenPryd spiselkransen, eller varför inte ovansidan av några köksskåp, köksfläkten eller någon annan yta i köket, med vintergröna växter som blir fina när de torkar! Lägg till små citrusfrukter för en modernare känsla. Vi använde den kinesiska frukten kumquat.

Återvunnen hängförvaringMan tager vad man haver! En förbrukad konservburk blir till snygg förvaring - med ett läderband och grovt snöre. Fäst läderbandet på varsin sida av burken med superlim. Surra det grova snören runtom, och vips, färdigt!

FönsterfintDekorera dina fönster med torkade citrusfrukter, det ger ett härligt sken när solen lyser igenom.

Gör så här:

Skär till exempel blodapelsiner och mandariner i skivor. Sätt ugnen på låg värme, cirka 100 grader. Lägg apelsinskivorna på ett ugnsgaller och låt dem stå i ugnen tills de börjar mörkna och anta ett torrare utseende, det brukar ta några timmar. Titta till dem ofta så de inte bränns. Häng upp dem till en girlang genom att knyta fisketråd mellan skivorna. Stick gärna in några vintergröna blad på några ställen.

Solen lyser igenom de torkade blodapelsinerna i fönstret.

Läderhäng

Det är hur enkelt som helst att göra egna hängare av läder till grytlappar och kökshanddukar. Passar extra bra om du till exempel har en handduksstång i köket. När tyget ska tvättas knäpper du bara bort dina läderhängare.

Du behöver:

Läderrem

Tryckknappar (finns att köpa på till exempel slojd-detaljer.se)

Håltagare för läder

Liten hammare

Gör så här:

1. Skär två lika långa längder av en läderrem.

2. Gör hål någon centimeter in i båda ändarna med håltagaren.

3. Fäst tryckknapparna med hammaren enligt instruktionen på förpackningen, det kan se lite olika ut beroende på vilken modell.

Uppdukat!

En riktigt fin dukning gör både vardagen och kalaset till en fest. Linnedukar i olika färger, fint porslin och bordstabletter ger bordet det lilla extra. En rullvagn med örter på är en kul idé, där kan gästerna själva ta för sig om de vill addera någon smak till maten.

Läderlappen runt halsen

Ge vattenkaraffen ett eget halsband!

Du behöver:

Läderrem

Liten kulkedja (finns att köpa på till exempel Panduro Hobby)

Skärare för läder

Håltagare för läder

Liten hammare

Bokstavsstansar (finns att köpa på till exempel Clas Ohlson)

Gör så här:

1. Skär en lagom längd av läderremmen med läderskäraren. Vår etikett är cirka sex centimeter lång (remmen är två centimeter bred).

2. Gör hål några millimeter ner på remmen med håltagaren.

3. Skär av båda hörnen i samma ände där hålet är placerat.

4. Använd bokstavsstansarna och hammaren för att skriva ordet "vatten" på lappen.

5. Till sist: Trä på kulkedjan och häng din "läderlabel" på karaffen.

En trevlig dekoration på karaffen.

Personlig placering

Köp stämplar och etiketter i bokhandeln, på Panduro Hobby eller liknande, och gör personliga placeringskort till gästerna. Med ett snöre fäster du dem enkelt på stolarna och pryder med en liten grön kvist.

Det ska vara lätt att hitta sin plats på middagen.

Kaka i skiktAtt ge bort en "cookie in a jar" är en trevlig gå bort-present. Men i väntan på en ny ägare fungerar den perfekt som dekoration i köket. Vi har gjort en grund till havrekakor där vi lagt de torra ingredienserna i en glasburk. Vi skrev receptet på en pappersetikett och knöt ett fint snöre runt burken. För att göra presenten extra trevlig kan du även sticka ner ett bakmått i porslin bakom bandet.  

En perfekt gå-bort-present. Bara att börja baka.

samedi 27 mai 2023 13:32:00 Categories: Gazzine

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.