Årstiderna påverkar inte bara vårt liv och leverne utan också vårt val av vin och mat. Efter den långa mörka perioden längtar vi efter ljuset och friska vårviner. Här ett par förslag från två klassiska druvor till ljummen rödbets- och chèvresallad.
Foto: Birgitta Magnusson och Unsplash
Chenin blanc är en sådan mångsidig druva som används till alla sorters vita och mousserande viner, från torra eleganter till gyllene söta. Oavsett stil är den unik i sin karaktär. Som ung kan den vara en blygsam viol men efter bara några år utvecklas gulmogna fruktaromer av tropisk sort och mjuka honungstoner. Friskheten bärs av en fin citrusbetonad syrlighet, ibland med lite bittra inslag av grapefrukt.
Det är vid två platser Chenin blanc kommer särskilt väl till sin rätt; i franska Loire och i sydafrikanska Swartland. Så olika förutsättningar men så passande för denna druva och där vinmakarna lyfter den till himmelska höjder. Längs floden Loire där druvan sägs ha sitt tusenåriga ursprung, briljerar den i citrusfriska viner i olika stil och torrhetsgrad från Vouvray och Anjou. I Saumur som bubbel och från Savennières i djupare och komplexa varianter. Även Coteaux du Layon excellerar i ädelsöta men friska Chenin blancviner. Till Sydafrika kom Chenin blanc med de tidiga kolonisatörerna och kallades först Steen. Den planerades i det varma Swartland för att destilleras till brandy och dessa gamla, nu hundraåriga vinstockar är de unga kreativa vinmakarnas guld. De gör här unika gyllengula viner av Chenin blanc, intensivt smakande av citrus, marsipan och brynt smör. Viner svåra att motstå.
Sauvignon blancdruvan ger uttrycksfulla och aromatiska vita viner. Med läcker krispighet samt krusbärs- och svartavinbärsdofter knyter de fint an till vår- och sommarsäsongen. Ogenerat fräck i sin direkta framtoning bjussar Sauvignon blanc på gröna toner i paprika, nässlor och äpplen. Syrans finess är stommen och druvans förtecken, vinet griper an och drar kittlande i kinderna vid första klunken.
Sauvignon blanc trivs över hela vinvälden, blandas ibland med andra druvor, men i ensamt majestät är franska Loire och nyzeeländska Marlborough två platser att uppmärksamma. I västra delarna av Loire har druvan förmodligen sitt ursprung. Runt byarna Sancerre och Pouilly Fumé får dessa knastertorra viner en extra fyllig dimension av läskande mineralet som kan uppfattas lite rökig. Det ger också elegans. Druvans spridning utanför Europa är ett relativt sent fenomen, först efter att Sauvignon blanc på 70-talet kom i ropet vid franska vinbarer upptäckte den nya vinvärlden dess finess. I Nya Zeelands svala vinområde Marlborough ökar Sauvignon blanc sin aromatiska smak, blir kryddigt och fruktigheten drar åt det tropiska. Viner som berör och gör avtryck.
Värm en tallrik eller ett fat och bred ut belugalinserna i sin dressing över botten. Fördela klyftor av ljumma rödbetor över linserna, toppa med chévrecrème, smulad chevre, och rostade nötter. Knäck försiktigt ägget på en kökshandduk, placera i mitten och öppna först när salladen ska ätas. Finfördela valfritt grönt över, persilja, koriander eller basilika.
Servera ett glas vitt vin av druvan Chenin blanc eller Sauvignon blanc till.