Omni

13.20: "Riktig nagelbitare" när banbrytande teleskopet James Webb lämnar jorden

Logotyp för Omni Omni 25.12.2021 13:02:58

Världen håller andan när Hubble-teleskopets efterträdare James Webb skjuts upp i dag. Klockan 13.20 svensk tid är det dags att slå på livesändningarna för att ta del av den historiska händelsen.

James Webb-teleskopet ska nå sin omloppsbana 1,5 miljoner kilometer från jorden, där superteleskopet ska cirkulera runt solen, om 30 dagar. Uppskjutningen sker från rymdbasen i Kourou i Franska Guyana. Förhoppningen är att teleskopet ska finna de första galaxerna och öka kunskapen om universums tidiga utveckling.

BBC:s vetenskapsredaktör Rebecca Morelle skriver i en analys att uppskjutningen har föregåtts av många års förseningar och att projektet blivit miljarder dyrare än planerat.

"Uppskjutningen kommer att bli en riktig nagelbitare - men det som händer sedan gör astronomer än mer nervösa", skriver Morelle.

Om något går snett med att få teleskopet, "stort som en tennisplan", på plats är det "game over" för projektet, konstaterar hon och pekar på att det totalt är fler än 300 saker som kan gå fel.

Relaterade länkar:

Nasa på Twitter (Twitter)

Så kan teleskopet förändra vår bild av universum (DR)

Rebecca Morelle: En riktig nagelbitare (BBC)

Läs mer om James Webb-teleskopet på Omni

samedi 25 décembre 2021 15:02:58 Categories: Omni

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.