Auto motor & sport

Toyotas motdrag - ska stoppa stöldvågen av katalysatorer

Logotyp för Auto motor & sport Auto motor & sport 17/05/2021 10:09:00 Magnus Fröderberg
© auto motor & sport

Toyota-bilar drabbas tio gånger mer av katalysatorstölder än andra märken. Nu kommer Toyotas motdrag.

Under årets första tre månader stals 1.870 katalysatorer i Sverige till en kostnad av 67,6 miljoner kronor.

- En katalysator innehåller värdefulla ädelmetaller och kan vara värd 5.000 kronor i metallvärde men skadekostnaden uppgår ofta till omkring 30.000 kronor, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst.

Han uppger att stölderna oftast utförs av välorganiserade internationella ligor. I mars i år beslagtog Malmöpolisen fler än 500 stulna katalysatorer. Värdet var mer än 10 miljoner på den svarta marknaden.

Toyotas motdrag är att stöldmärka katalysatorer med märk-DNA. Förhoppningen är att märkningen ska avskräcka tjuvar och att polisens arbete ska underlättas då det går att koppla en stulen katalysator till en viss bil. 

I Sverige får alla Toyota-ägare som drabbas av stöld en DNA-märkning på sin nya katalysator. Det monteras också en sensor som känner av om bilden lyfts upp och slår igång ett larm. Ägare som har Toyota-försäkring slipper självrisk vid katalysatorstöld om bilen fått stöldmärkning och larm. 

Det är främst Toyota- och Lexus-bilar från 00-talet som drabbas. Nyare modeller har en annan konstruktion på katalysatorn som gör dem mindre stöldbegärliga.

lundi 17 mai 2021 13:09:00 Categories: Auto motor & sport

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.