TT Nyhetsbyrån

Oro för tredje våg: Nytt åtgärdspaket i dag

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 24/02/2021 08:19:22 TT Nyhetsbyrån
Statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild. © Jonas Ekströmer/TTStatsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.

Regeringen är oroad över smittspridningen under pågående sportlov.

Ett paket med åtgärder ska presenteras i dag.

Regeringen behandlar åtgärderna på ett extra regeringssammanträde i dag. Senare under dagen hålls en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

På FHM:s pressträff i går avslöjade statsepidemiolog Anders Tegnell att "vi har ett paket på gång" med nya åtgärder. Men han ville inte avslöja några detaljer.

Oro för tredje våg

Flera regioner är oroliga för att sportlovet ska leda till en tredje smittvåg. Men Anders Tegnell är kallsinnig till krav på att regeringen och Folkhälsomyndigheten ska införa nationella reserekommendationer. I våras uppmanades människor att undvika resor längre än två timmar.

- Det är svårt att förstå vilken effekt det skulle få, sade Tegnell i går.

Han påminde i stället om att det är de redan befintliga åtgärderna som är de viktiga, till exempel grundrådet om att hålla avstånd.

- Jag är lite oroad för att vi nu tror att det är nya åtgärder som kommer att lösa situationen, sade Anders Tegnell.

Bättre kontroller

Han trycker i stället på att det nu handlar om att se till att befintliga rekommendationer och restriktioner fungerar bättre.

Ett exempel på att skruva i befintliga regler är att skärpa länsstyrelsernas tillsyn av butiker, gym och andra verksamheter som omfattas av den så kallade begränsningsförordningen. Enligt uppgift till TT diskuteras att utöka kontrollerna av det som inte fungerar.

Om verksamheterna inte rättar till brister frivilligt kan länsstyrelsen besluta om att de måste betala vite.

Den ökade smittspridningen, pågående sportlovsveckor och oron för en tredje våg har fått flera regioner att införa lokala restriktioner. Till exempel utökade krav på munskydd i kollektivtrafiken och vid trängsel inomhus.

Dessutom rekommenderas högstadieskolor och gymnasier på flera håll att ha distansundervisning veckan efter sportlovet.

Risk med lov

Anders Tegnell är inte orolig för skidsemestern i sig - och han påminner om att de flesta inte åker iväg på fjällresor. Risken finns även hemma.

- Det är loven som gör att man blandar sig med andra personer på ett nytt sätt och sedan när man kommer tillbaka till skolan så finns en risk för att det går i gång igen, sade Tegnell i går.

Regeringen väntas på pressträffen även ge besked om förbudet mot alkoholservering på krogen efter klockan 20. Om förbudet inte förlängs, blir det möjligt för restauranger att servera alkohol till klockan 22 från och med måndag - precis när stockholmarnas sportlov har börjat.

24. helmikuuta 2021 10:19:22 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.