TT Nyhetsbyrån

Fler ansöker om dubbelt medborgarskap

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 24/02/2021 04:35:55 TT Nyhetsbyrån
Den som är medborgare i de nordiska länderna och har bott i Sverige de senaste fem åren kan ansöka om svenskt medborgarskap hos länsstyrelserna. Arkivbild. © Janerik Henriksson/TTDen som är medborgare i de nordiska länderna och har bott i Sverige de senaste fem åren kan ansöka om svenskt medborgarskap hos länsstyrelserna. Arkivbild.

Ansökningarna om svenskt medborgarskap från medborgare i de nordiska länderna har ökat kraftigt det senaste året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ökningen tros delvis bero på coronapandemin, då dubbelt medborgarskap underlättar vid resor mellan länderna.

- Man behöver inte så mycket dokument för att visa att man har tillhörighet i det ena eller det andra landet, säger David Olsson på Länsstyrelsen i Skåne till Ekot.

I Skåne har ansökningarna dubblerats till över 400 de senaste månaderna, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Även länsstyrelserna i Stockholm, plus 30 procent, och i Dalarna, plus 60 procent, har sett en ökning. Men i Dalarna tros ökningen snarare hänga ihop med nya regler.

- Att Norge från och med första januari 2020 tillåter dubbla medborgarskap. För den jättestora ökningen är nämligen från Värmlands län och där vi vet ju att det bor väldigt många norrmän, säger Helle Bryn-Jensen på Länsstyrelsen i Dalarna till radion.

24. helmikuuta 2021 6:35:55 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.