TT Nyhetsbyrån

Över 60 döda i fängelseupplopp i Ecuador

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 23/02/2021 23:44:47 TT Nyhetsbyrån
Enligt Ecuadors president låg organiserad brottslighet bakom tisdagens dödliga upplopp. Arkivbild. © Fernando Vergara/AP/TTEnligt Ecuadors president låg organiserad brottslighet bakom tisdagens dödliga upplopp. Arkivbild.

Minst 60 personer har mist livet i tre separata fängelseupplopp i Ecuador, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Enligt Ecuadors nationella polis twitterkonto skedde upploppen i fängelser i Guayas, Azuay och Cotopaxi. Överlägset flest döda har påträffats i fängelset i Azuay.

Ecuadors president Lenín Moreno skriver på Twitter att de tre upploppen var planerade och utförda av organiserade brottslingar.

De tre upploppen gör 2021 till det dödligaste året i ecuadorianska fängelser någonsin. Det tidigare dödligaste året var 2020, då 51 fångar dödades i samband med upplopp, skriver den oberoende nyhetsorganisationen Insight Crime och landets polis.

Bara i december dödades 11 fångar i olika upplopp i fängelser i landet.

I en analys skriver samma organisation att upploppen blivit fler och dödligheten ökat i ecuadorianska fängelser det senaste årtiondet. Detta efter att staten försökt bryta upp den hierarki som existerade i fängelser med gängledare som bland annat tjänar pengar på att kontrollera handeln med kontraband inom fängelsets väggar.

Enligt nyhetsbyrån AFP sitter över 38 000 människor fängslade i 17-miljonerslandet Ecuador.

24. helmikuuta 2021 1:44:47 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.