TT Nyhetsbyrån

Fler federala avrättningar väntas i USA

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 14/01/2021 21:14:15 TT Nyhetsbyrån
Demonstranter mot dödsstraff nära fängelset i Indiana. Arkivbild. © Joseph C Garza/The Tribune-Star via AP/TTDemonstranter mot dödsstraff nära fängelset i Indiana. Arkivbild.

Om högsta domstolen inte benådar i sista stund kommer ytterligare två federala avrättningar att genomföras i USA innan president Donald Trump avslutar sin tid i Vita huset.

Det rör sig om två män. En av dem är en före detta gängmedlem som dömts för inblandning i totalt sju olika mord. Den andre är dömd för att ha kidnappat och mördat tre unga kvinnor. Samtliga brott ska ha begåtts under 1990-talet.

De två männen skulle ha avrättats tidigare men verkställandet av straffen har skjutits upp eftersom de smittats av covid-19.

En domare har sagt att de båda männens lungfunktion kan vara nedsatt till följd av sjukdomen och att giftinjektionen därav kan orsaka ett grundlagsvidrigt lidande.

Sedan tidigare har en av de dödsdömda männens advokat överklagat straffet med hänvisning till hans klients nedsatta mentala funktion.

Genomförs de planerade avrättningarna kommer staten att ha avrättat 13 personers under Trumps tid i Vita huset.

Det kan jämföras med tre under perioden mellan 1988, då det federala dödsstraffet återinfördes efter att 1972 ha förbjudits av USA:s högsta domstol som grundlagsvidrigt, och Trumps tillträde.

Dödsstraff finns även på delstatsnivå i USA och dessa är mer vanligt förekommande.

14. tammikuuta 2021 23:14:15 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.