Hockeysverige

Efter sonens debutsuccé: "En helt okej match"

Logotyp för Hockeysverige Hockeysverige 14/01/2021 19:30:59 Ronnie Rönnkvist
Nils Höglander fick en flygande start på NHL-karriären. © BildbyrånNils Höglander fick en flygande start på NHL-karriären.

Nils Höglander gjorde mål i sin NHL-debut i natt. Hemma i Bockträsk satt pappa Anders och såg debuten - och var nöjd bara över att sonen fick spela. Samtidigt svävar han inte iväg trots Nils succé.

- Medspelarna gjorde jobbet så Nils i princip bara behövde slå in den, men det är såklart stort, säger han till hockeysverige.se.

Nils Höglanders debut i NHL var lite som tagen ur klassiska Buster. Han var inte bara den första spelare från Bockträsk att spela i NHL. Han är redan efter en match i världens bästa liga även den första målskytten i NHL från den lilla lappländska orten.

- Vilka förväntningar jag hade på Nils debut? Inga alls egentligen mer än att han skulle ta en tröja och göra sitt bästa. Sedan fick vi se hur långt det skulle räckta, säger pappa Anders Höglander som följde sonens debut från TV-soffan hemma i Bockträsk.

Hur kände du som pappa när din son fick göra NHL-debut?

- Jag var grymt nervös, skrattar pappa Höglander och fortsätter:

- Det är grymt stort att överhuvudtaget få chansen för hur många är det som vill, men aldrig får en sådan chans? Hela organisationen han har med sig med Daniel (Ljung), Vancouvers scouter, men också hela klubben, att dom ville ge honom chansen är fantastiskt.

Vad ligger bakom att Nils har tagit sig så här långt?

- Han måste ha en otrolig vilja själv. Det har varit en del motgångar. Speciellt då i ungdomsåren.

- Han vill tävla och gärna då mot dom som är äldre och bättre.

- Så var det även då han åkte slalom. I hans årskull hade han inget motstånd. Då fick han kliva upp och tävla mot dom som var födda 1997 och 1998. Då vaknade han till och den här tävlingsmänniskan i honom kom fram. 

"HAR HELA TIDEN VELAT LEKA MED BOLL OCH KLUBBA"

När Nils Höglander är på isen kan nästintill allt hända. Allt från Zorro-mål till nästan magiska passningar. Det här tror Anders Höglander bottnar i lekfullheten med klubba och puck som han alltid haft med sig.

- Han har alltid velat så att säga leka. När han gick i skolan hade han en innebandyklubba i näven jämt. Han spelade innebandy på rasterna, stod på skottrampen eller spelade landhockey. Hela tiden har han velat leka med boll och klubba. Någonstans där tror jag att det kommer ifrån.

Du var uppe och såg hans debutmatch, hur upplevde du den?

- Först och främst är det otroligt stort att han fick vara med och göra en NHL-debut. Sen är jag såklart partisk åt ena eller andra hållet. Jag har lättare för att såga, men jag tycker att Nils gör en helt okej match med tanke på allt.  Debut, han är ung och i en ny miljö. Sedan hade han ruskigt duktiga killar att spela med. Det underlättade. 

Nils Höglander stod i centrum i natt.

Nils Höglander stod i centrum i natt.
© Bildbyrån
Nils Höglander stod i centrum i natt.Bildbyrån

Nils gjorde Vancouvers 2-1 mål (matchen slutade 5-3), hur mådde du som pappa då?

- (Skratt) Jag trodde det knappt. Mål är en sak och det var om man säger ett enkelt mål. Före det hade han även några fina passningar och några saker som hjälpte laget.

- Nu blev det åt andra hållet, att medspelarna gjorde jobbet så Nils i princip bara behövde slå in den, men det är såklart stort.

"JAG TROR HON VAR MED HONOM"

Vad har Nils sagt om Vancouver som hockeystad och organisation?

- Han är jättenöjd över att överhuvudtaget få chansen. Det har varit positivt. Visst tycker han det är spännande eftersom det är en ny stad.

- Först fick han sitta i karantän ett tag och dessutom satt han själv på ett hotellrum över jul och nyår. Det kanske inte är det roligaste. Just att sitta sådär var nog ingen höjdare, men det är sådana tider idag så det var bara att gilla läget. 

Hur kände du och Marie som föräldrar då er son satt ensam på ett hotellrum i Kanada och inte kunde fira vare sig jul eller nyår med er?

- Det gick väl ändå ingen nöd på honom där. Han hade mat och tak över huvudet. Att han sedan hade lite tråkigt. Äh, det är väl sådan man får ta ibland. Det är ändå ett i-landsproblem, säger Anders Höglander med ett lätt skratt.

- Återigen, att få förmånen att prova på det här överhuvudtaget är stort. Visst kändes det lite surt att han satt där borta på jul och nyår medan polarna haft trevligt och det inte blev som vanligt för vår familj som alltid brukar vara tillsammans, men ibland måste man prioritera. 

Er dotter Tilda somnade in 2012, endast 12 år gammal, hur tror du hon tänkte någonstans i himlen då hon såg sin bror debutera i NHL och dessutom göra mål?

- Det har vi nog funderat på lite till mans. Jag tror hon var med honom. När vi klurat på det där blir man såklart rörd.

- Att hon är med honom det är jag helt övertygad om. Vi minns Nils sista ord till Tilda när vi tog farväl på sjukhuset "Jag ska spela för oss båda" och så tror jag att det är för Nils, avslutar en rörd Anders Höglander samtidigt som man hör en tacksamhet i hans röst över att Vancouver har gett hans son den här chansen.

Nils Höglander förlorade sin storasyster Tilda i en tidig ålder.

Nils Höglander förlorade sin storasyster Tilda i en tidig ålder.
© Foto: Bildbyrån & Privat
Nils Höglander förlorade sin storasyster Tilda i en tidig ålder.Foto: Bildbyrån & Privat

14. tammikuuta 2021 21:30:59 Categories: Hockeysverige

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.