TT Nyhetsbyrån

Flera länder tror på vaccineringsstart i år

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 23/11/2020 02:35:45 TT Nyhetsbyrån
Ett center för snabbtester vid flygplatsen i München, tidigare i november. © Matthias Schrader/AP/TTEtt center för snabbtester vid flygplatsen i München, tidigare i november.

Tyskland, USA och Storbritannien drar upp planer för vaccineringsstart redan nästa månad. FN:s barnorgan Unicef håller samtidigt på med ett jätteprojekt för att skeppa ut vaccinet till fattiga länder.

I USA hoppas man på att vaccinera 20-30 miljoner människor per månad, med start någon gång kring 11-12 december, om allt går enligt planerna.

Liknande tidsplan ritas upp i Tyskland, uppger hälsominister Jens Spahn.

- Det finns anledning att vara optimistisk över att det kommer att finnas ett godkännande för ett vaccin i Europa i år. Och då kan vi starta direkt, säger han till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Han har bett delstaterna att ha sina vaccinationscenter redo i mitten av december, och räknar med att de 300 miljoner doser som landet säkrat ska räcka och bli över.

I Storbritannien förväntas man godkänna Pfizers vaccin redan i slutet av veckan. Därefter kan äldre och vårdpersonal börja vaccineras i december, följt av övriga vuxna i januari, enligt The Telegraph. I april kan alla vuxna i landet vara vaccinerade, enligt utkastet till vaccinationsprogrammet.

Separat har FN-organet Unicef skissat på planer för att skeppa ut vaccin även till utvecklingsländer. Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) samarbetar med 350 flygbolag och fraktbolag för att leverera närmare två miljarder doser och sprutor till länder som Burundi, Afghanistan och Jemen nästa år.

"Det här ovärderliga samarbetet kommer att leda långt för att säkerställa att tillräckligt med transportkapacitet är på plats för den här historiska mastodontoperationen", säger Etleva Kadilli, chef för Unicefs leveransorganisation, i ett uttalande.

23. marraskuuta 2020 4:35:45 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.