TT Nyhetsbyrån

Trumps överklagan nekad - "som Frankenstein"

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 22/11/2020 21:20:00 TT Nyhetsbyrån
USA:s president Donald Trump fortsätter sina försök att ändra på valresultatet. © Susan Walsh/AP/TTUSA:s president Donald Trump fortsätter sina försök att ändra på valresultatet.

USA:s president Donald Trump har åkt på ännu ett bakslag i kampen för att ändra valresultatet.

Trots att en domare i Pennsylvania kallat Trumps stämning för "Frankensteins monster" skriver presidenten på Twitter att man kommer att överklaga.

"Domstolen har inte befogenhet att ta bort en endaste persons rösträtt, än mindre rösträtten för miljontals medborgare," skriver den federala distriktsdomaren Matthew Brann, rapporterar ABC News.

Presidenten har försökt få miljontals poströster i Pennsylvania ogiltigförklarade i det hittills mest uppmärksammade målet som presidenten och hans advokater har försökt att driva i domstol efter presidentvalet. Under processen lämnade två av Trumps advokater fallet och presidentens personlige advokat Rudy Giuliani trädde fram och drev frågan under domstolsförhandlingarna i veckan.

Giuliani argumenterade för att falska och tekniskt felaktiga poströster hade räknats i valdistrikt som vanns av utmanaren Joe Biden och därför borde Pennsylvania inte godkänna Bidens seger på nästan 81 000 röster.

Ingen övertygande bevisning

Argumentationen förkastas av distriktsdomaren Matthew Brann. Det har inte framkommit övertygande bevisning på utbrett valfusk som skulle kunna rättfärdiga att hela valresultatet rivs upp, anser han.

"Den här stämningen är, precis som Frankensteins monster, slumpmässigt ihopsatt", skriver Brann.

Han beskriver Giulianis påståenden som ett hopkok och av olika påståenden och spekulativa anklagelser.

"Man skulle kunna förvänta sig att när man försöker att få ett sådant häpnadsväckande domstolsutslag, så skulle käranden komma formidabelt beväpnad med övertygande juridiska argument och konkreta bevis på vidlyftig korruption. Så är inte fallet", skriver Brann, som enligt CNN är en välkänd republikan i Pennsylvania, även om han tillsattes av den förre presidenten, demokraten Barack Obama.

30:e stämningen

Det är hittills den 30:e stämningen som Trumpkampanjen har förlorat i domstol, eller som de själva har dragit tillbaka, där de har försökt att förhala eller sätta stopp för valresultatet, rapporterar CNN.

Trumps advokat Rudy Giuliani säger i ett uttalande att han är besviken på utslaget, men:

"Det visar sig att dagens domslut hjälper oss i vår strategi att snabbt komma till USA:s högsta domstol", skriver han.

Twitter kallar Trump beslutet för en "fortsättning på den oändliga häxjakten" och tillägger "SKA ÖVERKLAGA".

Trumpkampanjen klargjorde även i en domstolsinlaga på söndagskvällen svensk tid att Branns beslut ska överklagas. En majoritet av domarna i den högre instansen har tillsatts av republikanerna, varav fyra har utsetts av Trump, skriver Reuters.

Förhalar i Michigan

I Michigan bad under lördagen delstatens republikaner i ett brev myndigheterna att skjuta upp godkännandet av delstatens valresultatet i två veckor för att möjliggöra en granskning av valsedlarna i Wayne County, där Detroit med en stor svart befolkning ingår. Biden leder med omkring 155 000 röster i delstaten.

Republikanernas försök att förhala valresultatet ser emellertid ut att vara ett långskott. En talesperson för Michigans valmyndighet uppger att det enligt delstatens lagar inte är tillåtet med granskningar förrän rösterna har godkänts, vilket kommer att ske på måndag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

22. marraskuuta 2020 23:20:00 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.