TT Nyhetsbyrån

Etiopien varnar motståndare: Ingen återvändo

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 22/11/2020 19:09:05 TT Nyhetsbyrån
Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, visar federala styrkor som förflyttar sig mellan regionerna Amhara och Tigray för några dagar sedan. © Ethiopian news agency/AP/TTDenna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, visar federala styrkor som förflyttar sig mellan regionerna Amhara och Tigray för några dagar sedan.

Civilbefolkningen uppmanas att sätta sig i säkerhet. Regeringsstyrkorna i Etiopien hotar att omringa Mekele, regionhuvudstaden i den upproriska delstaten Tigray, med stridsvagnar och mullrar att offensiven inleds snart.

"Vi uppmanar er att kapitulera fredligt inom 72 timmar, och erkänna att ni är i ett läge utan återvändo", skriver premiärminister Abiy Ahmed på Twitter på söndagskvällen med adress till de tigreanska motståndarna.

Abiy, som fick Nobels fredspris 2019, beslutade att inleda militärinsatsen i Tigray i början av november. Detta efter en attack mot federala styrkor som han beskyller Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styr regionen, för att ha legat bakom.

Tele- och internetkommunikationen i Tigray har varit nedstängd under stridigheterna som rapporteras ha skördat hundratals, om inte tusentals, människors liv.

Abiy Ahmed har flera gånger avvisat internationella försök att få till ett eldupphör.

"Ingen nåd"

Regeringsstyrkorna uppgav i lördags att de tagit kontroll över staden Adigrat, omkring tolv mil norr om Mekele. Civilbefolkningen i regionhuvudstaden bör nu förbereda sig på en förestående offensiv, varnar militärtalespersonen Dejene Tsegaye.

Han säger att nästa fas i militäroperationen blir avgörande.

- Än så länge attackerar vi bara mål där juntans (TPLF:s) stridande varit stationerade men när det gäller Mekele kan det bli annorlunda, säger Dejene.

- Vi uppmanar allmänheten i Mekele att se till att undgå artilleriattacker och befria sig från juntan. Juntan gömmer sig just nu bland allmänheten och allmänheten måste isolera sig från juntan, fortsätter han.

- Efter det blir det ingen nåd.

Många civila flyr

Den tigreanske ledaren Debretsion Gebremichael uppger att TPLF fortfarande håller sina positioner söder om Mekele och att man försöker slå tillbaka de federala styrkorna i utkanten av Adigrat.

"Att omringa Mekele är deras plan, men än så länge har de inte lyckats", skriver han i ett meddelande till Reuters.

Samtidigt fortsätter de civila som får betala för striderna att fly in i Sudan. Hittills har cirka 36 000 etiopier kommit, och FN varnar för att det kan bli uppemot 200 000.

- Sudan tar emot fler nya flyktingar per dag än vad de flesta europeiska länder accepterar på ett år, säger Jan Egeland, chef för den norska hjälporganisationen NRC.

- Vi måste hjälpa alla behövande, fortsätter han.

22. marraskuuta 2020 21:09:05 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.