TT Nyhetsbyrån

Stefan Löfven: Alla måste göra mer

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 22/11/2020 19:27:25 TT Nyhetsbyrån
Stefan Löfven håller tal till nationen. Arkivbild. © Henrik Montgomery/TTStefan Löfven håller tal till nationen. Arkivbild.

I ett tv-sänt tal till nationen på söndagskvällen säger statsminister Stefan Löfven (S) att människors liv fortfarande är i fara - och faran ökar. Uppmaningen är: Träffa bara människor du bor med.

- Allt fler dör. Låt oss komma ihåg att över 6 000 människor i Sverige redan dött med covid-19, säger Stefan Löfven.

- Det vi gör nu påverkar hur luciafirandet kommer att se ut, hur julfirandet kommer att se ut. Vilka som fortfarande kommer att vara med oss i jul. Det kan låta hårt, det kan låta brutalt. Men det är precis så hård och brutal verkligheten är, säger Stefan Löfven.

Han säger att man bara ska träffa människor som man bor med, eller om man bor ensam högst en eller två andra - men fortsätt att hålla avstånd. Alla saker som man skulle vilja göra men som inte är nödvändiga: ställ in, boka av, skjut upp.

"Faran ökar"

Talet handlar inte om att komma med några nyheter utan att inskärpa allvaret i situationen som råder.

Det här är andra gången som Stefan Löfven vänder sig direkt till svenskarna genom ett tv-sänt tal. Den första gången var i våras när smittspridningen tilltog. I talet på söndagskvällen säger han att Sverige fick en respit under sommaren. Under några varma, soliga dagar kunde livet kännas nästan som vanligt.

Men när hösten kom ökade också dödstalen.

- Människors hälsa och liv är fortfarande i fara. Och faran ökar, säger Löfven.

- Låt oss komma ihåg att kring varje avliden finns det människor som berövats en älskad förälder, ett älskat barn eller en älskad vän.

Enligt Löfven har för många slarvat med att följa råd och rekommendationer. Fler har enligt statsministern börjat ta ansvar igen, och måste fortsätta göra så. Samtidigt sade Löfven:

- Men alla måste göra mer.

"Sliter dag och natt"

Han tar även upp hur hårt sjukvårdspersonal anstränger sig i dessa tider.

- Låt oss komma ihåg att de fortfarande sliter, dag och natt, för att rädda liv.

Han avslutar talet med att säga att vi i efterhand ska minnas hur vi hjälpte varandra i krisen och visade solidaritet. Vi ska minnas hur vi pressade ned smittspridningen och lyfte Sverige.

- Men då måste vi här och nu visa vår sammanhållning och vårt ansvarstagande. Och att det är starkare än det virus vi ska besegra. Nu gör vi det här, tillsammans, för Sverige, säger Stefan Löfven.

22. marraskuuta 2020 21:27:25 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.