TT Nyhetsbyrån

MP kräver EU-fokus på smittskydd

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 18/10/2020 21:01:50 TT Nyhetsbyrån
Jakop Dalunde är miljöpartistisk EU-parlamentariker. Arkivbild. © Henrik Montgomery/TTJakop Dalunde är miljöpartistisk EU-parlamentariker. Arkivbild.

I ljuset av coronapandemin måste EU prioritera smittskyddsfrågorna inom sin utrikes- och säkerhetspolitik. Det kräver tre miljöpartistiska EU-parlamentariker och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren anser tillsammans med Olsen att smittskyddet måste tas på större allvar. Det bör bli en en huvudprioritering i unionen, anser undertecknarna, som bland annat pekar på att Bryssel måste sätta press på enskilda länder med brister i djurhållning och antibiotikaanvändning.

EU bör ställa tuffare krav på länderna och andra aktörer i frågorna vid förhandlingar om exempelvis frihandelsavtal, heter det i artikeln. Dessutom vill artikelförfattarna att Bryssel trycker på för att få till ett globalt juridiskt bindande avtal som hanterar smittskydd och antibiotikaresistens.

19. lokakuuta 2020 0:01:50 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.