Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

Oikeusministeriön mukaan uudistus kasvattaisi keskimääräistä päivittäistä vankilukua runsaalla 30 vangilla.
Hallitus esittää sakon muuntorangaistuksen käytön laajentamista, kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan.

Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos olisi jatkossa käsiteltävä tuomioistuinmenettelyssä. Toistuvuus tarkoittaisi seitsemää samankaltaista sakkorikosta vuoden sisällä.

Tuomioistuimen määräämät sakot, joita ei saada perityksi, ovat muunnettavissa vankeudeksi, mutta poliisin määräämät sakot eivät.

Sakon muuntorangaistuksen käyttöalan laajentaminen on osa ministeri Antti Häkkäsen laatimaa rangaistusten kiristämisen pakettia. Uudistuksen toteuttamiseen varattiin huhtikuun kehysriihessä yhteensä 10,8 miljoonan euron vuotuinen määräraha poliisille, syyttäjille, tuomioistuimille ja Rikosseuraamuslaitokselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

-?Lakiuudistuksen tarkoituksena on vahvistaa rangaistusjärjestelmän uskottavuutta, oikeusministeri Häkkänen sanoo.

Tarkistus sakon muuntosuhteeseen

Päiväsakon muuntosuhdetta esitetään muutettavaksi siten, että neljä maksamatonta päiväsakkoa vastaisi yhtä päivää vankeutta. Tällä hetkellä kolme päiväsakkoa vastaa yhtä päivää vankeutta.

Samalla muuntorangaistuksen vähimmäispituus korotettaisiin neljästä päivästä viiteen päivään vankeutta ja enimmäispituus alennettaisiin 60 päivästä 40 päivään vankeutta.

Muuntokelvottomia sakkoja olisivat alle 20 päiväsakon suuruiset sakot, rikesakot ja alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta tuomitut sakot.

Lisäksi parannettaisiin edellytyksiä ohjata muuntorangaistusta suorittava vanki päihdekuntoutukseen.

Keskimääräinen vankiluku kasvaisi 30 vangilla

Uudistus kasvattaisi keskimääräistä päivittäistä vankilukua runsaalla 30 vangilla.

Esityksessä mainittuja toistuvia rikosasioita olisi poliisin ja syyttäjälaitoksen arvioiden mukaan vuosittain noin 9?600 vuosittain. Teot olisivat useimmiten näpistystapauksia sekä kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta.

Teot kasautuvat tyypillisesti samoille henkilöille. Suuri osa sakkorikoksiin toistuvasti syyllistyvistä on päihdeongelmaisia ja vakavasti syrjäytyneitä.

Esimerkiksi vuoden 2017 aikana yli seitsemään näpistykseen syyllistyneitä henkilöitä oli noin 900.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Juho Martikaisen mukaan näiden näpistyksen kohteina ovat pääasiassa alkoholituotteet ja ruoka, "juoksukalja ja -makkara".

Ehdotettujen uudistusten voimaantulo edellyttää poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin muutoksia, joiden arvioidaan valmistuvan viimeistään vuonna 2021.
Ilta Sanoma
12. lokakuuta 2018 0:12:18 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa Nine News

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.