Ilta Sanoma

Juuri nyt

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Donald Trumpin ja Vladimir Putinin saapuminen Suomeen olisi uusi voitto Sauli Niinistön ulkopolitiikalle.
Arktisen alueen suojelu saattaa vaikuttaa pikku puuhastelulta verrattuna globaaliin ilmastokriisiin. Sitä se ei kuitenkaan ole: muutokset pohjoisella napa-alueella heijastuvat kaikkialle maapallolla. Herkän luonnon lisäksi arktisella alueella on huomattavia öljy- ja kaasuvaroja, joiden hyödyntäminen uhkaa suoraan ympäristöä. Alueella on myös suuri merkitys sekä sotilaalliselle turvallisuudelle että meriliikenteelle.

Kaikkien näiden syiden vuoksi arktisen alueen maiden yhteistyö on välttämätöntä, ellei jopa elintärkeää. Tämän yhteistyön foorumi on Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajana Suomi toimii vielä ensi vuoden alkupuoliskon ajan. Arktisesta neuvostosta on tullut merkittävä toimija, jonka painoarvo jälleen nousi maanantaina, kun hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkisti raporttinsa. Raportin mukaan arktinen alue lämpenee paljon nopeammin kuin maapallo keskimäärin.

Tätä taustaa vasten tasavallan presidentti Sauli Niinistö saattaa hyvinkin onnistua yrityksessään saada Arktisen neuvoston ensimmäinen huippukokous Suomeen ensi keväänä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan valmistelut ovat edenneet niin pitkälle, että kokoukselle on alettu jo etsiä päivämääriä. "Yllättävästikin asiat ovat edenneet parempaan suuntaan", kommentoi Niinistö (HS 11.10.).

Arktisen neuvoston jäsenmaita ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada. Suurimman huomion huippukokouksessa saisivat tietenkin Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin, jos he Suomeen päättävät tulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmaston lämpenemisen torjuminen ei ikävä kyllä ole korkealla Trumpin agendalla, eikä myöskään Putinin. Suomen olisi tästä huolimatta laadittava huippukokousta varten asialista, joka olisi riittävän raskas ja josta kaikki osapuolet voisivat saavuttaa yksimielisyyden. Niinistö toivoo, että kokouksessa voitaisiin sopia mustan hiilen eli noen päästöjen rajoittamisesta. Jos tähän liittää vielä vaikkapa yhteisymmärryksen siirtymisestä puhtaisiin polttoaineisiin arktisen alueen meriliikenteessä sekä yhteistyöstä meriturvallisuudessa ja alueen ilmaston ja ekosysteemien tutkimuksessa, saadaan kokouksesta ehkä riittävän houkutteleva johtajille.

 

Pelkkä kokouksen asialista ei toki ratkaise suurvaltajohtajien tuloa Suomeen.

Pelkkä kokouksen asialista ei toki ratkaise suurvaltajohtajien tuloa Suomeen. Siihen vaikuttavat myös muun muassa maailmanpoliittinen tilanne, mahdollinen kiihtyvä pakotesota ja myös johtajien omat sisäpoliittiset paineet. Trumpin esikunta haluaa varmasti pitää huolta siitä, ettei presidentti joudu samanlaisen raivoisan kritiikin kohteeksi kuin viime heinäkuun Helsinki Summitin jälkeen. Putin ei ole helppo pala - sen Trump varmasti hoksasi itsekin.

Suomelle huippukokous olisi merkittävä ulkopoliittinen voitto, joka korostaisi jälleen asemaamme sillanrakentajana ja hyvänä isäntänä. Siksi hankkeelle on syytä toivottaa onnea ja menestystä.
Ilta Sanoma
12. lokakuuta 2018 0:00:00 Categories: Bloomberg Ilta Sanoma Pääkirjoitus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.