Ilta Sanoma

Julkaistu:

Venäjän liiga
Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev tarvitsivat vajaat 24 tuntia tuhotakseen uransa ja elämäntyönsä.
Sunnuntaina he pelasivat jalkapalloa kymmenien tuhansien fanien hurratessa. Keskiviikkona he olivat sellissä - ja koko Venäjän vihaamia.

Aleksandr Kokorinin, 27, ja Pavel Mamajevin, 30, taru Venäjän jalkapallon huipulla päättyi yhdessä yössä skandaalimaiseen mahalaskuun.

Viime päivinä Venäjän valtakunnalliset uutiset, keskusteluohjelmat ja sanomalehdet ovat käsitelleet samaa aihetta: miten maansa suurimpiin lupauksiin kuuluneet urheilijat heittivät kaiken hukkaan päihteiden, sekoilun ja liian isojen egojen vuoksi.

Surullisenkuuluisat tapahtumat alkoivat sunnuntaina, kun Kokorinin edustama pietarilaisjoukkue Zenit ja Mamajevin seura FC Krasnodar kohtasivat aamupäivällä Venäjän liigan ottelussa Pietarissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peli päättyi kotijoukkueelle 2-1. Sen jälkeen pitkäaikaiset ystävykset suuntasivat junalla Moskovaan, Kokorinin sanoin juhlistamaan 10-vuotista ystävyyttään.

Kaksikko vuokrasi itselleen junasta yhden vaunun ja aloitti seurueineen rajun juhlimisen. Ilta jatkui Moskovan strippiklubilla aamuyön tunneille.

Ongelmat alkoivat aamuyöllä pääkaupungin keskustassa, kun futistähtien seurue ajautui sanaharkkaan asiakastaan odottaneen autonkuljettajan kanssa.

Julkisuuteen levinneet valvontakameranauhat paljastivat, kuinka useat miehet hakkasivat kuljettajan sairaalakuntoon. Joukossa olivat myös Kokorin ja Mamajev. Sittemmin seurue poistui paikalta.

Yhdeksän maissa aamulla voimakkaasti päihtynyt joukko saapui Moskovan keskustassa sijaitsevaan kahvilaan. Seurue möykkäsi kahvilassa aikansa, kunnes aamiaista syönyt keski-ikäinen mies kehotti heitä rauhoittumaan.

Sen seurauksena mustaan huppariin pukeutunut mies löi huomautuksen tehnyttä asiakasta tuolilla päähän. Myöhemmin valvontakameranauhalta näkyi, että lyöjä oli Kokorin.


Väitteiden mukaan Kokorinin ja Mamajevin seurueen jäsenet olisivat palanneet myöhemmin päivällä kahvilaan ja yrittäneet ostaa valvontakameramateriaalin viidellä miljoonalla ruplalla (65?000 eurolla). He olivat kuitenkin myöhässä.

Tuolilla pahoinpidelty mies paljastui Venäjän kauppaministeriön työntekijäksi Denis Pakiksi, jonka edustajat olivat hankkineet tarvitsemansa todisteet. Jättiskandaali oli valmis.

Pitkä ystävyys

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kokorinin ja Mamajevin tiivis ystävyys päätyy vähemmän mairitteleviin otsikoihin.

Pelaajat kulkivat Venäjän jalkapalloilun huipulle varsin samanlaisen polun, ja molempia pidettiin aikanaan potentiaalisina kansainvälisen tason supertähtinä.

Kokorinin tie vei jo lapsuudessa Valuikin pikkukaupungista Moskovan Lokomotivin jalkapallokouluun ja sieltä lopulta Venäjän pääsarjaan.

Podolskin teollisuuskaupungissa syntyneen Mamajevin lahjakkuus huomattiin myös varhain. Moskovan Torpedon jalkapallokoulussa oppinsa saanut pelaaja alkoi olla tuttu näky myös nuorisomaajoukkueissa ja liigapeleissä.


Pelaajat herättivät huomiota myös ulkomailla. Huhujen mukaan muun muassa brittijätti Manchester United havitteli Kokorinia ja Mamajevia riveihinsä, mutta pelaajaura Euroopassa jäi lopulta haaveeksi. Kotimaassaan he nousivat kuitenkin muhkeasti palkattujen huippupelaajien joukkoon.

Lapsuusaikoina ystävystynyt kaksikko herätti huomiota myös pelikentän ulkopuolella. Vuonna 2012 Dinamossa pelannut Kokorin ja TsSKAa edustanut Mamajev lomailivat yhdessä Yhdysvaltain Miamissa.
Pelaajat julkaisivat lomareissultaan lukuisia yhteiskuvia, joissa he muun muassa hehkuttivat viettämäänsä jet set -elämää, juomaansa samppanjaa ja julistivat rakkautta toisiaan kohtaan.

Osa venäläisistä veti lukuisista biletyskuvista omat johtopäätöksensä. Kun kaksikko palasi lomaltaan, venäläistoimittajat kyselivät oliko pelaajien välillä muutakin kuin ystävyyttä. Pelaajat kiistivät väitteet jyrkästi ja ilmoittivat olevansa molemmat parisuhteessa naisen kanssa.

-?Tunnen Pashan jo kouluajoilta. Kentällä olemme pelanneet toisiamme vastaan, mutta elämässä olemme ystävystyneet. Hän on minulle kuin veli, Kokorin kommentoi tuolloin.

EM-katastrofi 2016

Kesällä 2016 Kokorinin ja Mamajevin ympärillä kuohui jälleen. Venäjän esitys Ranskan EM-kisoissa päättyi katastrofiin ja alkulohkon jumbosijaan. Kannattajat olivat raivoissaan, eikä tunnetta lievittänyt pari päivää myöhemmin Monte Carlon ökyklubilta julkaistu video.

Kokorin ja Mamajev tyttöystävineen kuvattiin Flavio Briatoren omistamassa yökerhossa vesipiippujen ja hulppeiden samppanjapullojen keskellä. Taustalla soi Venäjän kansallislaulu.


Asiasta nousi maanlaajuinen kohu, johon otti kantaa jopa presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov. Surkeat otteet EM-kentillä olivat herättäneet voimakkaan keskustelun nuorten venäläispelaajien ylimielisyydestä. Kokorinin ja Mamajevin biletys vahvisti käsitystä hemmotelluista futistähdistä.

Sadat tuhannet venäläiset allekirjoittivat vetoomuksen, jossa vaadittiin maajoukkueen hajottamista EM-katastrofin jälkeen. Uusi päävalmentaja Stanislav Tsherthsesov ilmoitti pian, ettei Kokorinia ja Mamajevia nähtäisi Venäjän paidassa.

Huipulta pohjalle

Viime vuodet kaksikko on pitänyt matalampaa profiilia keskittyen pelaajauriinsa Venäjän kentillä. Viikonvaihteeseen asti näytti, että juhliminen olisi väistynyt ammattimaisen urheilijanelämän tieltä.

Kuluva kausi alkoi molemmilla lupaavammin kuin pitkään aikaan. Mamajev loisti Krasnodarin keskikentällä, ja Kokorinista maalailtiin tärkeää palasta Zenitin hyökkäykseen.

Kaikki muuttui vajaassa 24 tunnissa.

Sekä pahoinpidelty autonkuljettaja että vammoja pään alueelle saanut valtion virkamies Pak ovat nostaneet jalkapalloilijoita vastaan syytteet. FC Krasnodar, Zenit, Venäjän jalkapalloliitto ja maan urheiluministeriö ovat tuominneet pelaajien teot kovin sanoin.

Krasnodar kertoi tekevänsä kaikkensa purkaakseen Mamajevin pelaajasopimuksen. Zenit ilmoitti, että seura harkitsee tekevänsä samoin Kokorinin kanssa. Venäjän jalkapalloliitto saattaa rangaista pelaajia elinikäisellä pelikiellolla.

Tuhottu jalkapalloura ei ole tällä hetkellä Sashan ja Pashan ainoa - tai edes suurin - murhe.


Kokorin ja Mamajev ilmoittautuivat lopulta poliisille keskiviikkoiltana, sen jälkeen kun virkavalta oli uhannut valtakunnallisessa tv-lähetyksessä tekevänsä heistä maanlaajuisen etsintäkuulutuksen.

Viimeisimmän vuorokauden pelaajat ovat viettäneet erillisissä selleissä ja kiertäen poliisikuulusteluissa. Kaksikko on pahoitellut tapahtunutta, mutta selitellyt tekojaan sillä, että heitä provosoitiin ja loukattiin.

-?Joimme vain olutta. Se kaikki tapahtui ottelun ja valvotun yön jälkeen... Olen sanonut olevani pahoillani, Kokorin kommentoi Sports.ru-sivuston mukaan.

Viikonlopun tapahtumia setvitään torstaina alkaneessa oikeuskäsittelyssä. Venäläismedioiden mukaan useat asianajajat ovat kieltäytyneet edustamasta Kokorinia ja Mamajevia. On arvioitu, että futistähtiä uhkaisi pahimmillaan viiden vuoden vankeustuomio.
Ilta Sanoma
11. lokakuuta 2018 23:10:26 Categories: Birmingham Mail Ilta Sanoma Jalkapallo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.