Ilta Sanoma

Julkaistu:

Juha Vainion salattua elämää avataan syksyn uutuuskirjassa. Ilkka Vainio korostaa Juhan olleen rakastava isä monista vioistaan huolimatta.
Vuonna 1990 kuolleen sanoittajamestari Juha "Junnu" Vainion elämää ja uraa käsitellään kirjailija Petri Pietiläisen ja valokuvaaja Juha Metson uutuuskirjassa Junnu Vainio - Sellaista elämä on (Docendo).

Kirjan tekijät Pietiläinen ja Metso sanovat, että Vainio maksoi työstään kovan hinnan. Sanoittajamestarin alkoholismista on puhuttu julkisuudessa kaunistellen, ja pahimpia aikoja on jopa hyssytelty.

Nyt läheiset lataavat kirjassa suoraa puhetta Junnun synkistä hetkistä.


Pietiläinen on kertonut Ilta-Sanomille törmänneensä mielenkiintoisiin tarinoihin ja salaisuuksiin tutkiessaan Vainion elämää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

-?Haastattelimme muusikko Pertti Metsärinnettä, Junnun hyvää ystävää, jolle sanoimme, että kerro meille jokin salaisuus. Hän sanoi, että Junnulla olisi avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi. Kyseltiin muiltakin asiasta ja paljastui, että se oli kavereiden puheissa, Pietiläinen on kertonut IS:lle.

Juha Vainion vanhin poika Ilkka Vainio sanoo IS:lle, ettei usko isänsä salanneen asiaa perheeltään.

-?Salattu velipoika ei ole vielä ilmoittautunut! Katsotaan löytyykö rokonarpinen mies, Ile naurahtaa, mutta vakavoituu sitten.

-?Jos avioliiton ulkopuolella olisi syntynyt lapsi, niin sehän on vain mukava ja iloinen asia. Jos huhut olisivat totta, niin kyllä Juha olisi siitä minulle kertonut. Ei hän olisi hävennyt asiaa.

Huhumylly salatusta lapsesta on vain yksi hätkähdyttävistä paljastuksista kirjassa. Ile Vainio sanookin kannustaneensa kirjan tekijöitä kasaamaan Junnun värikkään elämän kaunistelematta kansien väliin.

-?Juha on ansainnut kirjan, jossa on särmää. Pojat ei ole kaunistelleet asioita. Sanoin pikkusiskolleni Suville, että mitä tahansa kirjassa paljastuu, niin älä pelästy. Me tiedetään, että meillä on maailman paras isi.

Monet kirjaan haastatellut kollegat kuvailevat olleensa hämmästyneitä, kuinka taiteilija pystyi rankasta juopottelusta huolimatta työntekoon ja synnyttämään klassikoita, jotka ovat kestäneet ajan hammasta.

Ile Vainio sanoo isänsä polttaneen kynttilää molemmista päistä.

-?Helppoa hänen elämänsä ei ollut. Juhan elämään mahtui paljon iloa ja surua. Se oli selviytymistaistelu. Matkan varrella alkoholimäärä kasvoi. Hommia tehtiin silti koko ajan. Oli isä tuiskeessa tai ei, niin rallia tehtiin, hän korostaa.

Ilen muistoissa Junnu Vainio on paitsi suomalaisten palvoma taiteilijanero, myös rakastava ja kannustava isä.

-?Meidän lapsuus voi tuntua monista rankalta. Oli hurjia asioita. Meille se oli kuitenkin ihan normaalia. Juha oli rakastava isä, maailman paras. Eniten me lapset olimme huolissamme siitä, miten isi selviää.

Kirjassa esille nostetaan myös Junnun testamentti, jossa hän jätti kaksi lastaan, Ilkan ja Kallen, ilman tekijänoikeuskorvauksia. He saivat muuta perintöä.

Vain Suvilla, Katilla ja Samilla on juridisesti oikeus isänsä tuotantoon.


Kirjassa kuvaillaan testamentin herättävän edelleen kysymyksiä ja olevan aihe, josta perhe ei mielellään puhu. Ilkka Vainio sanoo kuitenkin kirjassa testamentin olleen reilu ja tietäneensä etukäteen sen sisällön.

Sisaruksista vain Ile ja Kalle ovat osallistuneet uuden elämäkerran tekoon. Kirjan julkistustilaisuudessa keskiviikkona Ile kertoi kuulleensa huhuja sisarusten väleistä.

-?Emme ole riidoissa, meillä on oikein hyvät ja lämpimät välit. Sisarukset eivät halunneet osallistua kirjan julkistukseen, koska eivät halua kohuja, Ile Vainio kuittasi huhut.
Ilta Sanoma
11. lokakuuta 2018 22:45:39 Categories: Ilta Sanoma Variety Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.