Autotoday

Neste varoittaa pitkäaikaisen lakon haittavaikutuksista

Autotoday - logo Autotoday 14/01/2020 19:39:09 Clas von Bell
© Porvoon öljynjalostamo. Kuva: Neste.

Teollisuuden piirissä Suomessa on julistettu poikkeuksellisen laaja lakonuhka ajankohdalle 27.1. -9.2.2020, mikä kohdistuu myös merkittävästi Nesteeseen. Suomen Nesteen toiminnoissa lakkouhan piirissä on yhteensä noin 1 400 henkilöä.

Nesteellä on merkittävä rooli polttonesteiden jakelun varmistamisessa maa-, meri- ja lentoliikenteessä. Pitkäaikainen häiriö jakelussa lamaannuttaisi yhteiskunnan liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Lisäksi se vaikeuttaisi merkittävästi Suomen vientitoimintaa monilla aloilla.

- Olemme erittäin huolissamme tilanteesta. Toivomme, että neuvottelujen osapuolet tekevät kaikkensa ratkaisun löytämiseksi, jotta mittavat vaikutukset yhteiskunnalle eivät toteudu, ja liikkumisen ja teollisen toiminnan turvallisuus voidaan taata. Kahden viikon lakkouhka öljynjalostuksessa on erittäin kriittinen tilanne, jolla on huomattavasti kahta viikkoa pidemmät seuraukset tuotannolle ja tuotteiden jakelulle, sanoo Hannele Jakosuo-Jansson, Nesteen henkilöstö-, HSSEQ- ja hankintajohtaja.

Kemianteollisuuden prosessit ovat monimutkaisia ja suunnittelemattomille muutoksille herkkiä kokonaisuuksia. Porvoon kaltaisen toiminnallisesti vaativan jalostamon huoltoseisokki suunnitellaan tapahtuvaksi viiden vuoden välein, ja projektin valmistelu kestää useamman vuoden. Kilpilahdessa on useita eri teollisten toimijoiden toisiinsa kytkeytyneitä jatkuvatoimisia prosesseja.

Talvi on poikkeuksellinen ja vaikea ajankohta jalostamon pysäyttämiselle, sillä prosessin osat ja laitteistot altistuvat jäätymiselle.

Siitä aiheutuu prosessin käynnistymisen viivästyksiä, jolloin tuotannon normaalitilaan saattaminen ja tuotteiden jakelu markkinoille vaikeutuu.

Pahimmillaan jäätyminen voi aiheuttaa vakavia laiterikkoja ja sen seurauksena prosessin vuotoriskin ja räjähdysvaaran. Tästä johtuen jalostamon suunniteltuja huoltoseisokkeja ei koskaan ajoiteta talvikaudelle.

- Lakon kaltainen poikkeustilanne aiheuttaa aina kohonneen laiterikko-, henkilöturvallisuus- ja ympäristöriskin, jota talviolosuhteet voimistavat. Edellä mainittujen tosiasioiden valossa lakosta johtuva jalostamon pysäytys sydäntalvella on erittäin riskialtis toimenpide ja sen kerrannaisvaikutukset olisivat hyvin laajat, sanoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola.

Lue lisää autouutisia MSN.fi:stä:

Uusi tieliikennelaki astuu pian voimaan - oletko valmis? Näin muutokset näkyvät tien päällä

Ny Teknik: Tesla on nyt arvokkaampi kuin GM ja Ford yhdessä

Maapallon arvokkain Mustang vaihtoi omistajaa mielipuolisella summalla

Katso alta millaisia ovat Uudet autot, jotka saapuvat kaduille vuonna 2020

14. tammikuuta 2020 21:39:09 Categories: Autotoday Newsner

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.