Ilta Sanoma

Thomas Gainsboroughn hyökkäyksen kohteeksi joutunut maalaus on vuodelta 1785 peräisin oleva muotokuva herra ja rouva William Halletista, joka tunnetaan paremmin nimellä Aamukävely (The Morning Walk).
Britannia
Taideasiantuntija kummastelee, miksi hyökkääjä valitsi kohteekseen maalauksen, jonka ei kaiken järjen mukaan pitäisi loukata ketään.
Lontoossa sijaitsevan taidemuseon National Galleryn yksi siipi jouduttiin evakuoimaan lauantaina, kun kun mies hyökkäsi päin Thomas Gainsboroughn maalausta korkkiruuvin kanssa. Kyseinen maalaus on vuodelta 1785 peräisin oleva muotokuva herra ja rouva William Halletista, joka tunnetaan paremmin nimellä Aamukävely (The Morning Walk).

Tapauksesta uutisoineen Guardianin mukaan väkikohtaus sattui lauantaina noin kello 14.15. Lehden mukaan museon työntekijät ja vieraat saivat korkkiruuvin kanssa heiluneen miehen kiinni ja tämä pidätettiin myöhemmin.

National Gallery on omistanut kyseisen maalauksen yli 60 vuotta. Se ostettiin taidemuseoon vuonna 1954 noin 30 000 punnalla, mikä vastaa nykyrahassa noin 770 000 puntaa, eli noin 886 000 euroa.

Museon siipi, jossa välikohtaus sattui, oli evakuoituna noin kaksi tuntia. Sunnuntaina poliisi ilmoitti nostaneensa syytteen 63-vuotiasta Keith Gregorya vastaan. Gregoryn, jolla poliisin mukaan ei ole vakituista asumusta, katsotaan syyllistyneen rikolliseen vahingontekoon. Hän joutuu Guardianin tietojen mukaan oikeuden eteen tänään maanantaina.

National Gallery on omistanut Gainsboroughn maalauksen yli 60 vuotta. Se ostettiin taidemuseoon vuonna 1954 noin 30 000 punnalla, mikä vastaa nykyrahassa noin 770 000 puntaa, eli noin 886 000 euroa.

- Vahinko rajoittui kahteen pitkään naarmuun maalikerroksessa. Ne eivät kuitenkaan vahingoittaneet tukevaa kangasta, kerrottiin National Galleryn viestinnästä.

Maalaus ei ole tällä hetkellä nähtävillä, sillä taidemuseon konservaattorit tutkivat parhaillaan vahinkoja ja arvioivat, mitä teoksen korjaamiseksi on tehtävissä.

Britannian tunnetuimpiin taiteilijoiden lukeutuvan Thomas Gainsborough'n taiteeseen keskittyneen Gainsborough House -museon johtaja Mark Bills kertoo Guardianille olleensa järkyttynyt hyökkäyksestä. Billsin mukaan taidemuseoissa on varauduttu lähes kaikkeen mahdolliseen, mutta korkkiruuvihyökkäyksen kaltaista tekoa hän sanoi pitävänsä epätavallisena.

- En pysty kuvittelemaan, että juuri se maalaus voisi loukata jotakuta, totesi Bills, joka kummasteli sitä, miksi juuri kyseinen maalaus joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Bills kertoi kuitenkin olevansa toiveikas sen suhteen, että maalaus saataisiin kunnostettua entiselleen, koska kangas ei revennyt hyökkäyksessä.

- On uskomatonta, mitä konservaattorit pystyvät tekemään.
Ilta Sanoma
20. maaliskuuta 2017 19:50:39 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.