Ilta Sanoma

Donald Trumpin ensimmäisen kaksi kuukautta presidenttinä eivät ole ainakaan mielipidemittausten valossa sujuneet kovin hyvin.
Yhdysvallat
Kenenkään Yhdysvaltain presidentin kannatus ei ole vajonnut näin alas yhtä nopeasti virkaanastujaisten jälkeen yli 70 vuoteen.
Presidentti Donald Trump on ollut vallassa tänään tasan kaksi kuukautta. Gallupien valossa presidenttikauden alku on ollut vaikea. Viimeisimmän gallupin mukaan Trumpin kannatus on nimittäin alimmalla tasolla kuin kertaakaan aiemmin virkaanastujaisten jälkeen.

Trumpin kannatus on viimeisen viikon aikana pudonnut kolme prosenttiyksikköä ja on viimeisimmän gallupin mukaan nyt 37 prosenttia. Saman gallupin mukaan presidenttiä vastustaa liki 58 prosenttia kyselyyn vastanneista. Luvut perustuvat puhelinhaastatteluihin, joissa on haastateltu 1 500 henkilöä. Gallupin virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Kannatuksen voidaan Independentin mukaan sanoa olevan ennätyksellisen alhaisella tasolla, koska kyseessä on kyseisen gallupin mukaan ensimmäinen kerta yli 70 vuoteen, kun yndenkään presidentin kannatus on vajonnut yhtä alas maaliskuuhun mennessä heidän ensimmäisellä kaudellaan. Lehden mukaan Trumpin kannatus oli vielä virkaanastujaisten aikaan 45 prosenttia.

ABC Newsin mukaan esimerkiksi George H.W. Bushin kannatus laski 37 prosenttiin kesäkuussa 1992, kun tämä oli ollut presidenttinä yli kolme vuotta. Richard Nixonin kannatus vuonna 1973 puolestaan laski 37 prosentin alapuolelle hänen toisen kautensa ensimmäisenä vuonna Watergate-skandaalin takia.

Otanta pieni

Huomionarvoista kuitenkin on, että kysymyksessä on yhden kyselyn tulos, jonka otanta on verrattain pieni. FiveThirtyEight-ennustesivuston kymmenestä eri gallupista laskeman keskiarvon mukaan Trumpin kannatus oli vielä sunnuntai-iltana Suomen aikaa 42,5 prosenttia. Niin ikään useiden kyselyjen keskiarvoon oman arvionsa pohjaava Real Clear Politics -sivusto antaa presidentin kannatukseksi 43,7 prosenttia. Molempien sivustojen mukaan Trumpin vastustajien määrä on kuitenkin kasvussa.

Ennätyksellisen alhaisesta kannatuksesta uutisoitiin vain päivää ennen Yhdysvalloissa tänään alkavia tiedustelujohtajien julkisia kuulemisia, joilla pyritään saamaan lisää tietoa Venäjän sotkeutumisesta marraskuun presidentinvaaleihin.

Independentin mukaan FBI-pomo James Comeyn odotetaan heittävän kuulemisen yhteydessä kylmää vettä presidentin niskaan, joka väitti venäläisen RT:n ja Fox Newsin tietoihin pohjaten, että presidentti Barack Obaman hallinto ja Britannia olisivat salakuunnelleet Trump Toweria vaalikampanjan aikana.

Brittilehti huomauttaa myös, että viimeisimmät galluptulokset tulivat samana viikonloppuna, kun presidentti - joka muuten syytti edeltäjäänsä Obamaa liiasta golfaamisesta - oli golfmatkalla jo kymmenettä kertaa virkaanastujaistensa jälkeen.
Ilta Sanoma
20. maaliskuuta 2017 14:50:46 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.