Uusi Suomi

Pekka Haavisto sai synninpäästön valiokunnan enemmistöltä - "Syrjäytetty" konsulipäällikkö jatkaakin tehtävässään?

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 03/12/2019 20:32:56 Teppo Ovaskainen
Selvitys. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta hyväksyi ulkoministeri Pekka Haaviston selvityksen. © Toimittanut Alma Talent OySelvitys. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta hyväksyi ulkoministeri Pekka Haaviston selvityksen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta joutui äänestämään ulkoministeri Pekka Haaviston selvityksestä, joka liittyi al-Holin leirin suomalaislapsiin ja ministerin toimiin asiassa.

Eduskunnassa selviteltiin tiistaina hallituskriisin ohella ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr) liittyvän julkisen kuohunnan taustoja. Haavistolta selvityksen vaatinut eduskunnan ulkoasiainvaliokunta totesi lopulta, ettei asiassa ole tarvetta ryhtyä enempiin toimenpiteisiin.

"Valiokunta hyväksyy valtioneuvoston toimintalinjan", valiokunta totesi pöytäkirjansa mukaan antaen samalla synninpäästön ulkoministerille.

Enemmistön kanta hyväksyttiin äänin 10-3.

Käsittely liittyi uutisiin al-Holin leirin Isis-perheistä ja -lapsista. Ilta-Sanomien mukaan ulkoministeri Haavisto olisi yrittänyt painostaa virkamiestä tuomaan leirillä olevat suomalaislapset Suomeen niin sanotulla konsulikyydillä. Lisäksi lehti on kertonut, että järjestelystä kieltäytynyt konsulipäällikkö Pasi Tuominen olisi tämän vuoksi syrjäytetty tehtävistään.

Haavisto on kieltänyt molemmat väitteet.

LUE MYÖS:  Pekka Haavisto tapaus al-Holista: "Ministeri ei ole voinut antaa eikä ole antanut sellaista käskyä"

Haavisto, ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, lähetystöneuvos Jussi Tanner ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti olivat tiistaina valiokunnan kuultavina.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että lehtiväitteistä "ei jäänyt kiveä kiven päälle" valiokunnan saamien selvitysten jälkeen.

"Ei jäänyt mitään epäselvää. Hallitus, ulkoministeri ja ulkoministeriö ovat toimineet juuri niin kuin sen lain mukaan pitää toimia", Arhinmäki kirjoittaa Twitterissä.

Arhinmäen mukaan myöskään konsulipäällikköä "ei ole siirretty sivuun tehtävistään vaan hän hoitaa edelleen tehtävää".

"[Valiokunnan] saaman selvityksen mukaan konsulipäällikkö jatkaa edelleen tehtävässään. Ainoa muutos on se, että on tullut lisää resursseja ja al-Holin tilannetta hoitaa toinen virkamies", Arhinmäki kertoo.

Näin on myös Haavisto kertonut julkisuuteen jo maanantaina.

Ihmetystä herättää nyt se, että konsulipäällikkö Tuomisen alainen, konsulipalveluissa työskentelevä Katja-Marika Puittinen on kertonut nimellään Ylelle, että hänen esimiehensä "siirto pitää paikkansa". Puittisen mukaan siirto on myös ollut "yllätys ja negatiivinen sellainen" ja haittaa ministeriön toimintaa.

Valiokunnan ratkaisusta olivat eri mieltä kolme perussuomalaista jäsentä. He kirjasivat kannakseen, että "saatu selvitys ei ole kaikilta osin tyydyttävä". Valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) mukaan selvitys ei tyydyttänyt siltä osin, että ministeri Haavisto ei vastannut syytöksiin valiokunnan pimentoon jättämisestä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan hallitus ei ole tehnyt mediassa esillä ollutta päätöstä al-Holin leirillä olevien lasten tai perheiden tuomisesta Suomeen.

"En ole tietoinen sellaisesta päätöksestä, ja hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, että sellaista päätöstä ei ole tehty", sanoo myös presidentti Sauli Niinistö Verkkouutisille tiistaina.

"Sen näyttää myös tänään, jonkun uutisen mukaan Haavistokin vahvistavan."

LUE MYÖS: IS: Pekka Haavisto yritti junailla "Isis-lapset" Suomeen - Uusi Suomi sai vastaavanlaisen kuvauksen ulkoministerin toiminnasta

Lue lisää uutisia kotimaan politiikasta MSN.fi:stä:

Nyt se tapahtui: Antti Rinne ilmoittaa eroavansa

Sanna Marinin lausunto IS-livessä: "En väistä vastuuta"

Näin Sirpa Paatero kirjoitti valtionyhtiön lakosta 2015

Antti Rinne ja muut Suomen lyhytaikaisimmat pääministerit

3. joulukuuta 2019 22:32:56 Categories: Liverpool Echo Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.