MTV

Mies kuoli hautausmaalla Ikaalisissa jäätyään ruohonleikkurin alle puristuksiin - seurakunnan kahta työntekijää syytetään kuolemantuottamuksesta

MTV - logo MTV 03/12/2019 06:03:00

Kuvituskuva © dragana991 / GettyKuvituskuva

Ikaalisten seurakunnan kahta työntekijää syytetään kuolemantuottamuksesta, työturvallisuusrikoksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska seurakunnan kausityöntekijä kuoli hautausmaalla viime vuoden syyskuussa sattuneessa turmassa.

Mies oli ajamassa päältäajettavalla ruohonleikkurilla, johon oli liitetty peräkärry, kun ne kaatuivat. Ruohonleikkuri peräkärryineen kaatui hautausmaan rinteessä ja kaatui ympäri hiekkatielle siten, että mies jäi leikkurin alle puristuksiin ja kuoli.

Kuolemaan johtanut turma tapahtui syyskuun 20. päivä vuonna 2018.

Vaaroja ei ollut arvioitu riittävästi

Syyttäjän mukaan Ikaalisten seurakunta ja kaksi sen työntekijää rikkoivat työturvallisuusmääräyksiä.

Työntekijöitä ei ollut syytteiden mukaan perehdytetty riittävästi työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin.

Työntekijöille ei ollut syytteen mukaan opetettu käytössä olleen ruohonleikkurin pysäyttämistä eikä heitä muutenkaan ollut perehdytetty tarpeeksi.

Työntekijät leikkasivat nurmikkoa rinteessä ajamalla pitkittäin tavalla, johon liittyy ruohonleikkurin sivuttain kaatumisen vaara. Syyttäjän mukaan seurakunnassa ei ollut tehty vaarojen arviointia, jossa olisi huomioitu työskentelyolosuhteet ja työkoneiden käyttö.

Ruohonleikkuri kaatui rinteessä

Turmassa kuollut mies menetti ruohonleikkurin hallinnan ajaessaan hautausmaan rinteessä. Hän menetti päältäajettavan leikkurin hallinnan kannon ja juurakkojen vuoksi.

Syyttäjän mukaan seurakunnan kaksi työntekijää syyllistyivät tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, koska he laiminlöivät työturvallisuuteen liittyvät tehtävänsä ruohonleikkurin kunnossapitämisen varmistamisen osalta, työntekijälle annettavan opetuksen osalta, työolojen jatkuvan seurannan ja siinä havaittujen epäkohtiin puuttumisen osalta ja vaarojen selvittämisen ja arvioinnin osalta.

Työntekijät kiistävät syytteet

Syyttäjä vaatii seurakunnan kahdelle työntekijälle kummallekin ankaraa sakkorangaistusta. Molemmat kiistävät syytteet.

Työntekijöiden mukaan työskentelyolosuhteisiin liittyvät vaarat oli huomioitu seurakunnassa riittävän kattavasti ja työntekijöitä oli perehdytetty ja ohjeistettu riittävästi koneiden käyttöön.

Heidän mukaansa tapaturma sattui epätavallisissa ja ennalta-arvaamattomissa olosuhteissa. Työntekijöiden mukaan turmassa kuollut mies oli toiminut määräystenvastaisella työtavalla ajaessaan ruohonleikkurilla rinteessä, jossa laitteella oli kiellettyä ajaa. Myös miehen oma heikentynyt terveydentila vaikutti syytettyjen mukaan turmaan.

Seurakunnalle vaaditaan tuntuvaa sakkoa

Syyttäjä vaatii Ikaalisten seurakunnan tuomitsemista ainakin 14 000 euron yhteisösakkoon. Seurakunta ei ole syyttäjän mukaan noudattanut vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

Seurakunta vastustaa yhteisösakkovaatimusta perusteeltaan ja määrältään.

Turmassa kuolleen miehen leski ja lapset vaativat syytetyiltä lisäksi kärsimyskorvauksia.

Tuomio jutussa annetaan myöhemmin.

3. joulukuuta 2019 8:03:00 Categories: MTV RTBF info - monde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.