MTV

Tutkijat löysivät biologisen aseen Suomen punkkiongelmaan: Seilin saarella asuvat loispistiäiset munivat puutiaiseen - sen toukat syövät punkin elävältä

MTV - logo MTV 03/12/2019 06:14:00 Meri Remes
Kuvituskuva © Zbynek Pospisil / GettyKuvituskuva

Turun yliopiston tutkijat ovat tehneet hiljattain tärkeän löydön: he ovat löytäneet Suomesta loispistiäislajin, joka loisii vain puutiaisilla ja jonka toukat syövät puutiaisen eli punkin elävältä. Paraisen kunnan Seilin saaren löydös luo mahdollisuuksia kasvavan puutiaisongelman biologiseen torjuntaan.

Punkkeja on Suomessa todella paljon, miten niiden kanssa pärjää. Katso video!

MTV Uutiset tavoitti Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön professorin Ilari E. Sääksjärven kertomaan aiheesta.

Mistä on kyse?

- Löytö loispistiäisestä eli Ixodiphagus hooker -pistiäisestä saatiin joitakin vuosia sitten Seilin saarelta. Sen jälkeen olemme tehneet tarkentavia tutkimuksia ja olemme selvittäneet, miten suuri Seilin saaren pistiäiskanta on, Sääksjärvi kertoo.

Tutkijat löysivät lajin naarasyksilön Seilin saarelta aiemmin vuonna 2013. Sitä ennen lajia on havaittu Suomessa vain kerran 1950-luvulla Lohjalla.

- Vuonna 2013 löysimme Seilin saarelta yhden ainoan naaraan. Nyt sitten etsimme loisittuja puutiaisia eri tutkimusmenetelmällä.

Tutkijat löysivät 14-15 loisintakertaa eli 14-15 puutiaista, joihin oli loisittu.

- Tämä tuntuu tällä hetkellä vielä pieneltä määrältä, mutta tässä voi olla kyse pikkuhiljaa voimistuvasta lajista.

Sääksjärvi arvelee, että kyse loispistiäinen voi olla voimistuva laji. Kuvassa löydetty loispistiäinen.  © Toimittanut MTVSääksjärvi arvelee, että kyse loispistiäinen voi olla voimistuva laji. Kuvassa löydetty loispistiäinen. 

Loinen syö punkit elävältä

Millainen laji loispistiäinen on?

- Loispistiäiset ovat parasitoideja, eli suomeksi hyönteisloisia. Ne ovat astetta rajumpia loiseen eli parasiittiin verrattuna, sillä parasitoidi tappaa kohteensa.

- Loispistiäinen munii nuoren puutiaisen sisälle ja kun munat kuoriutuvat puutiaisessa, loispistiäisen toukat syövät isäntäeläimen eli puutiaisen elävältä.

Toukat käyttävätkin puutiaisen ravintonaan, koteloituvat ja sitten kuoriutuvat aikuisina loispistiäisinä. Munat aktivoituvat siinä vaiheessa, kun puutiaistoukka tai -nymfi nauttii veriaterian. Loispistiäinen munii nuoriin puutiaisiin, jotka eivät ole vielä ehtineet lisääntyä.

Mitä laji syö sitten aikuisena?

- Emme tiedä vielä tarkkaan, mitä kyseinen laji syö aikuisena. Loispistiäiset syövät yleisesti ottaen aikuisena esimerkiksi kasvien mettä.

Se ei siis syö muita lajeja aikuisena?

- Ei. 

Punkit ovat uhka ihmisille etenkin lemmikeiden mukana sisätiloihin kulkeutuessaan. AOP.  © Toimittanut MTVPunkit ovat uhka ihmisille etenkin lemmikeiden mukana sisätiloihin kulkeutuessaan. AOP. 

"Loisii ainoastan puutiaisella"

Vieraslajikaan löydetty loispistiäinen ei ole.

- Se mikä on myös tärkeää ymmärtää, ettei kyseessä ole vieraslaji. Tämä on Suomeen itsenäisesti Suomeen levinnyt laji ja kuulunut lajistoomme todennäköisesti jo pidemmän aikaa. Sitä ei vain ole aikaisemmin löydetty kuin ainoastaan kerran 1950-luvulla.

- Tämä loisii pelkästään puutiaisella. Ei ole mitään vaaraa, että se lähtisi loisimaan muilla eläimillä. Tämä laji on täysin spesialisoitunut loisimaan yhdellä isäntälajilla eli puutiaisella, mikä tekee siitä hyvin mielenkiintoisen myös ihmisen kannalta.  

Onko tässä vastaus Suomen puutiaisongelmaan?

Tutkijat toivovat loispistiäisestä biologista asetta Suomen kasvavaan puutiaisongelmaan.

- Jatkamme tutkimuksia. Se, että olisiko tästä kasvavaan puutiaisongelmaan vastaus, niin tietysti me tutkijat toivomme niin. Nyt on kuitenkin syytä tehdä ensi paljon lisätutkimuksia, jotta ymmärrämme lajia paremmin.

Sääksjärven mukaan tutkijat toivovat, että laji pystyisi vahvistamaan omaa kantaansa. 

- On hauska ihmistenkin kannaltakin ajatella, että Suomen luonnossa on laji, joka loisii puutiaisella. Tämä on mielenkiintoinen löytö. Löydös antaa toivoa alueilla, joiden puutiaiskannat ovat viime vuosien aikana voimakkaasti kasvaneet, Sääksjärvi summaa. 

Ensimmäisenä aiheesta uutisoi Turun kaupunkimedia Aamuset. 

Lue lisää: Punkkien levittämässä taudissa erikoinen piirre: Esiintyy hyvin pistemäisesti eri alueilla - tartuntoja voi olla vain jossain kaupunginosassa tai saaressa

Video: Kolmevuotiaan Mean niskasta löytyi punkki keskellä tammikuuta. 

3. joulukuuta 2019 8:14:00 Categories: MTV The Huffington Post

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.