Ilta Sanoma

Julkaistu:

Tv-lehti
Nuorena Eino Grön pohti uraa painin ja laulamisen välillä. Onneksi hän voitti teinien yksinlaulukilpailut 16-vuotiaana. 80 vuoteen on mahtunut täysi elämä tanssilavoja, levystudioita, rakkautta ja suruakin.
80 vuotta sitten konttaava Eino Grön valmistautui ensimmäiseen jouluunsa Porin Reposaaressa talvisodan keskellä. 80-vuotisjuhlia vietettiin tämän vuoden tammikuussa, ja presidenttikin lähetti tangolegendalle onnittelunsa.

-?Siitä olin tosi ylpeä, Grön sanoo.

Läpilyöntikappale Liian paljon rahaa valtasi radioaallot 60 vuotta sitten, mutta ensimmäinen tärkeä merkkipaalu oli Satakunnan teinien yksinlaulukilpailun voitto 1955.

Toivo Kärki bongasi hänet, ja pian he solmivat neljän vuoden sopimuksen.

Studioalbumeita on ilmestynyt nyt liki 40 ja levytettyjä lauluja yli 670. Taukoja konkari ei ole urallaan pitänyt: ideoita on riittänyt aina, hän kertoo.


Nuorena edessä olisi ollut myös ammattipainijan ura, mutta laulu vei miestä. Nauraen Grön kertoo, että teki oikean valinnan.

-?Painiura olisi tuskin kestänyt kymmentä vuotta pidempään.

Tänä vuonna Eino Grön on kiertänyt 80-vuotiskiertueella Suomea. Eläkkeelle hän ei vielä mieli.

-?Lomaa ja työtä on sopivasti.

Tangotaituri golfaa ja pitää itsensä hyvässä kunnossa reippailla sauvakävelylenkeillä. Alkoholiin hän ei ole koskenut 42 vuoteen.

-?Jos sitä ei hallitse, se on parempi lopettaa, Grön toteaa.

Ystävä Juha Vainion esimerkki sai hänet raitistumaan.

-?Esimerkit auttavat tällaisissa asioissa.

Viime vuosina ystävien joukko on harventunut. Jukka Virtanen nukkui pois syyskuussa. Hänen kanssaan läheinen ystävyys alkoi jo 50-luvulla. Tänä vuonna kuolivat myös Claes Andersson ja Reijo Taipale.

-?Ne ovat pysäyttäviä hetkiä. Osa alalla lähti kauhean nuorena. Tunsin vanhemman puolen artisteja.

Vaimo Marjatta Grön on kuulunut päivään jokaiseen Einon vierellä jo kuusi vuosikymmentä. Marjatan tapaaminen 1959 ja pojan syntyminen 1962 ovat tärkeintä elämässä, hän kertoo.


Neljä vuotta sitten muistisairas Marjatta muutti espoolaiseen hoivakotiin, jossa Grön vierailee usein.

-?Hän on yllättävän mukavassa olotilassa. Ei se tietysti herkkua ole. Kohtalo on kova, hän sanoo hiljaa.

Reilu vuosi sitten Eino palkkasi vaimolleen ylimääräisen seuralaisen, jonka kanssa Marjatta laulaa ja lukee lehtiä. Järjestely toimii hyvin.

Florida vei Grönien sydämet 1974, ja he ostivat sieltä asunnon. Hyvä sää ja urheilumahdollisuudet viehättivät. Lempeän auringon alla vierähti usein koko talvi, mutta viime vuonna Eino päättyi myydä rakkaan asunnon. Iso koti oli ontto ilman Marjattaa.

Arki on käynyt välillä yksinäiseksi. Eläköitynyt kieltenopettaja Anneli on tuonut ilon tuikkeen. Yhdessä pari käy teatterissa ja elokuvissa.

-?Me ollaan hyviä ystäviä. On kiva, että voi soittaa, että lähdetkö elokuviin.

Grön sai tänä vuonna kutsun Linnan juhliin. Hän aikoo saapua yksin.

-?Frakki on haettu kellarista. Odotan juhlia innolla.

Adventin ajan Grön keikkailee tiiviisti. Se ei jouluihmistä haittaa. Espoon-kotiinsa hän osti valaistun lumikiteen tuomaan joulun tuntua. Joulun jälkeen Grön suuntaa lomalle Floridaan.

Lavalla: Eino Grön 80 v. konsertti, lauantaina 30.11. AlfaTV klo 21.00
Ilta Sanoma
30. marraskuuta 2019 10:02:00 Categories: Ilta Sanoma Sporting News TV & elokuvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.