Ilta Sanoma

rac

Julkaistu:

Syksyllä 1989 ensi-iltansa saaneen Talvisota-suurelokuvan kuvauksista tehtiin harvoin nähty dokumentti. Tästä materiaalista löytyy mielenkiintoinen "virhe" liittyen puna-armeijan sotilaiden aseistukseen.
Knoppi on havaittavissa suomalaisen elokuvan suurimman joukkokohtauksen, Äyräpään kirkonmäen verisen taistelun, kuvausmateriaalissa.

Dokumentti on Teuvo Mujon yhdessä ohjaaja Pekka Parikan ja tuottaja Marko Röhrin kanssa tekemä 46-minuuttinen dokumentti Näin tehtiin Talvisota-elokuva. Siinä esitetään runsaasti materiaalia elokuvan kuvauksista ja näytetään aikansa näyttävimmän massakohtauksen taustoja.

Talvisota-elokuvan kliimaksi on Äyräpään kirkonmäen taistelu. Ensin nähdään nurmolaisten taistelijoiden muodostaman Kevyt osasto 8:n epäonnistunut hyökkäys, jota seuraa puna-armeijan massiivinen vastahyökkäys.

Puna-armeijan rynnäkön kuvamateriaalissa voi tarkkasilmäinen katsoja nähdä joidenkin sotilaiden kantavan Suomen nykyarmeijan rynnäkkökiväärejä, mallia RK-62.
  • Artikkelin pääkuvana on kuuden minuutin pituinen videoklippi dokumentista Näin tehtiin Talvisota-elokuva. Rynnäkkökiväärimiehiä nähtävissä kohdassa 3:30-3:40.
RK-62:n ensimmäinen sarja saatiin käyttöön 25 vuotta talvisodan jälkeen, vuonna 1965. Tälle epäloogisuudelle on elokuvan tuottajalla Marko Röhrillä looginen selitys.

-?Me käytimme useita rynnäkkökiväärimiehiä joukkokohtausten merkinantotehtävissä. Heidän aseidensa laukaukset ja suuliekit ohjasivat ja ajoittivat joukkueiden lähtöä hyökkäykseen.

-?Rynnäkkökiväärit oli sijoitettu joukkokohtauksissa yleensä laidoille.

Dokumenttimateriaalissa selkeästi näkyvät rynnäkkökiväärimiesten juoksut on Röhrin mukaan taltioitu harjoitustilanteessa, joka ei tietysti ole mukana elokuvassa.

Elokuvassakin rynnäkkökivääri vai venäläinen pikakivääri?

Asiaan vihkiytyneet katsojat ovat kuitenkin, dokumenttimateriaalin innostamina, löytävinään rynnäkkökiväärimiehiä myös itse elokuvasta.

Nimenomaan Äyräpään taistelun tuoksinnasta, kohtauksessa, jossa Timo Torikan esittämä sotamies Pentti Saari kauhistelee poterossaan puna-armeijan tulvaa ja yrittää hillitä sitä pystykorvansa laukauksilla.

-?Ei kyllä pitäisi olla. Olen sataprosenttisen varma, että rynnäkkökiväärejä ei elokuvaan jäänyt. Jos niitä etulinjan miehillä sattui olemaan, ne pysyivät tankkien takana tai muuten piilossa, tuottaja Marko Röhr sanoo.

-?Meillä oli käytössämme myös venäläisiä lippaallisia pikakiväärejä, jotka saattavat näyttää rynnäkkökivääreiltä - niitä ne ovat.

Talvisota-elokuvaa on kiitelty historiallisesta tarkkuudesta ja kautta linjan pieteetillä toteutetuista lavastuksista. Röhrin mukaan sodat kokenut sotakirjailija Alpo Reinikainen oli muiden muassa katsomassa päältä, että kaikki meni oikein.


4K-restauroitu Talvisota teattereissa

Pekka Parikan ohjaama Talvisota sai ensi-iltansa syksyllä 1989. Se kertoo JR23:n miesten sotatiestä Karjalankannaksella Taipaleenjoella ja Äyräpäässä. Antti Tuurin menestyskirjaan (1984) perustuva elokuva oli ilmestyessään iso tapaus ja sen merkitys on säilynyt suurena suomalaisessa elokuvagenressä.

Talvisodan on nähnyt Suomen elokuvateattereissa 630?000 katsojaa ja Ruotsissa 70?000.

Nyt, kun Talvisodan syttymisestä on kulunut 80 vuotta, se tuodaan teattereihin entistä ehompana, restauroituna 4k-versiona.

Ainakin Finnkinon teatterit Helsingissä, Tampereella ja Turussa juhlistavat näin talvisodan 80-vuotispäivää (30.11.).


-?Olen onnellinen, että KAVI on sen restauroinut. Lopputulos on kerta kaikkiaan upea, tuottaja Röhr sanoo.

-?Käsittämätöntä ja upeata, että 30 vuoden takainen Talvisota-elokuva on edelleen ihmisille niin tärkeä. Se on kestänyt ihmeen hyvin aikaa.

-?Ja eräänlainen ihmehän se oli, että ylipäätään pystyimme silloin 80-luvun lopussa Talvisodan tekemään, Röhr huokaa.

"Juuri ne värisävyt"

4K-restauroinnin toteutti Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) yhdessä elokuvan kuvaajan Kari Sohlbergin kanssa.

-?Hienoa, että pääsimme tekemään sen Sohlbergin kanssa. Hänen panoksensa oli tärkeä, sillä saimme kokonaisuuteen mm. juuri ne värisävyt, jotka hän oli siihen alun perin halunnut, vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen sanoo.

-?Talvisota on yksi myydyimpiä suomalaisia elokuvia ja sitä halutaan yhä katsoa ja esittää valkokankaalla. Katsojia vartenhan KAVI näitä elokuvia digitoi.

Finnkinon Helsingin Maxim-teatteri järjestää Talvisota-erikoisnäytöksen 30.11. klo 13. Isäntänä toimii tuottaja Marko Röhr. Vieraina ovat kirjailija Antti Tuuri sekä näyttelijät Taneli Mäkelä ja Timo Torikka. Elokuvan jälkeen on keskustelutilaisuus.

Näin tehtiin Talvisota-elokuva -dokumentti on ollut nähtävissä Yle Areenassa 25.11.2019 alkaen kuukauden ajan.

Katkelma dokumentista: KAVI ja Keuruun Paikallis TV/Teuvo Mujo
Ilta Sanoma
30. marraskuuta 2019 22:15:00 Categories: Ilta Sanoma Logotyp för TT Nyhetsbyrån TV & elokuvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.