Ilta Sanoma

Julkaistu:

Tv-lehti
Kaksiosaisessa dokumentissa lahjasolulapsi Lea Lausen kertoo olleensa 17-vuotias, kun hän sai tietää biologisen luovuttajaisänsä sairaudesta. Sitten selvisi, että hänellä on 68 puolisisarusta.
Kaksiosaisen tanskalaisdokumentin Pelastetaan kaikki 68 sisarustani ensimmäisessä osassa kahden naisen kasvattama lahjasolulapsi Lea Lausen kertoo olleensa 17-vuotias, kun hänen vanhempansa saivat hedelmällisyysklinikalta kirjeen: Lean biologinen luovuttajaisä ilmoitti omasta sairaudestaan.

Myöhemmin Lea sai myös tietoonsa, että hänellä on 68 puolisisarusta.

Vaikka tutkimukset osoittivat Lean itsensä välttyneen sairaudelta, joutui hän vaikeaan tilanteeseen kuullessaan, kuinka paljon hänellä on puolisisaruksia.

Entä jos he olisivatkin perineet biologiselta isältä sairauden, eivätkä tietäisi siitä ennen kuin olisi jo liian myöhäistä?

Leasta on käsittämätöntä, kuinka lääkintöhallitus ei tunnu piittaavan sen vertaa, että käyttäisi resurssejaan tavoittaakseen jokaisen, jota sairaus mahdollisesti uhkaa.


Koska viranomaiset eivät ota vastuuta, päättää Lea itse ryhtyä toimeen, sillä vaarallisen taudin etenemistä on mahdollista hidastaa, jos se havaitaan varhain.

Jotta taudista varoittaminen onnistuisi, on hänen ensin kuitenkin löydettävä puolisisarukset, kaikki 68 kappaletta.

Vastuullisuutta vaativa kiinnostava dokumentti valottaa keinohedelmöityksen haittapuolia koskettavalla tavalla ja osoittaa, kuinka arvaamatonta ja bisnesvetoista se voi olla.

Leasta tuntuu järjettömältä, kuinka samaa luovuttajaa on käytetty niinkin moneen raskauteen, ja hän haluaa tietää, miksi näin.

Kun luovuttajaisäni sai tietää olevansa sairas, hän otti yhteyttä Ole Schouhun, Cryos-spermapankin johtajaan. Saadakseen vastauksia kysymyksiinsä Lea tekeekin vierailun spermapankkiin, jonne hänen luovuttajaisänsä on aikoinaan lahjoittanut sukusoluja.

Tapaamisessa spermapankin johtaja ilmoittaa Lealle muistavansa tämän luovuttajaisän ja kehaisee tämän olleen komea.

-?On kyse 69 raskaudesta. Miten yhtä luovuttajaa voitiin käyttää niin paljon? Lea kysyy suoraan.

-?Ennen meillä oli paljon vähemmän luovuttajia, johtaja selittää.


Nyt luovuttajia on lähes tuhat. Perinnöllisiä sairauksia ei voida täysin sulkea pois. Siksi väitellään siitä, montako lasta yhdellä luovuttajalla saa olla. Sääntöjä on, mutta niitä ei ole laadittu tieteelliseltä pohjalta. Ne on tehty tunteella tai poliittisin perustein.

-?Minusta se määrä kuulostaa järjettömän suurelta, Lea huomauttaa.

-?Ei se välttämättä ole mikään ongelma. Se voi myös olla ilon aihe. Ajattele, miten monta sukulaista henkilö voi yhtäkkiä saada, johtaja tuumaa.

Tapaamisen jälkeen Lea tuo esille oman näkemyksensä.

-?Oli mielenkiintoista nähdä tuo paikka. Mutta voi helvetti. Kaikki pyörii rahan ympärillä. Miten joku ei näe mitään väärää niin isossa jälkeläismäärässä? Lea ihmettelee.

-?En ole tavannut ketään, jonka mielestä 50 sisarusta olisi mahtava asia. Se ei ole oikein kenenkään mielestä.

Pelastetaan kaikki 68 sisarustani, maanantaina TV2 klo 12.00.
Ilta Sanoma
25. marraskuuta 2019 10:30:00 Categories: Goal.com Ilta Sanoma TV & elokuvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.